Japonský supermarket zaplatil 11 000 dolárov za strapec hrozna, zákazníci ho dostali zadarmo

, quartz Foto: YT/鈴木公浩

Hrozno sa v Japonsku v aukcii predalo za 1,1 milióna jenov (asi 11 000 dolárov). Podľa The Japan Times stál za najvyššou ponukou človek zastupujúci supermarket Kurashi Kaientai v prefektúre Hyogo. Ten novinárom povedal, že hrozno vystaví v obchode, aby ho zákazníci mohli ochutnať úplne zadarmo. V prepočte vyšla jedna bobuľa Ruby Roman na asi 366 dolárov.

Snáď ešte prekvapujúcejšie je, že tento druh hrozna trvalo láme rekordy vyvolávacích cien od svojho príchodu na aukčný trh v roku 2008.

Rovnako ako ostatné druhy čerstvých surovín a morských plodov v Japonsku, aj hrozno Ruby Roman z prvého zberu sezóny sa predáva na sezónnej aukcii nazvanej Hatsuzeri (初 競 り). Toto prvé hrozno by malo priniesť prestíž a šťastie, preto sa často vydraží za oveľa vyššiu cenu, než ako sa zvyčajne predáva v obchodoch. V roku 2008 sa vydražilo za 100 000 jenov, v roku 2011 už za 500 000 jenov. V minulom roku sa cena opäť zdvojnásobila na 1 milión jenov.

Podľa Wall Street Journal sa maloobchodné cena tohto druhu začína na 25 000 jenoch, záleží ale na kvalite.

Hrozno Ruby Roman sa začalo pestovať v severozápadnej prefektúre Ishikawa v rámci vládneho programu v roku 1994. Ak chcete dopestovať skutočný skvost, každá bobuľa hrozna musí mať cukornatosť na úrovni najmenej 18 %, hmotnosť najmenej 20 gramov a nízku kyslosť. Existujú tiež rôzne triedy, kde strapec musí vážiť asi 600 gramov, v "premium class" dosahuje hmotnosť jednej bobule na strapci najmenej 30 gramov, čo je 700 gramov na strapec. V roku 2010 sa do prémiovej kategórie dostalo len 6 hrozien, o rok neskôr žiadne. V minulosti boli medzi najväčšími záujemcami šéfkuchári z hotelov, reštaurácií, cukrární a firiem sprostredkujúcich svadby.

Súvisiace články

Aktuálne správy