Obamov top ekonomický poradca: Nemali by sme ľuďom rozdávať peniaze, aby nepracovali

, Business Insider Foto: TASR/AP

Jason Furman, predseda Rady ekonomických poradcov Bieleho domu, nie je príliš nadšený myšlienkou základného univerzálneho príjmu. Vo svojom prejave na New York University hovoril o umelej inteligencie a jej účinku na ekonomiku USA.

Umelá inteligencia spolu s robotizáciou sa často spomína ako základný kameň všeobecného základného príjmu, kedy každý občan dostáva stanovenú sumu peňazí, bez ohľadu na to, či pracuje alebo nie.

Furman takémuto modelu neverí, podľa neho by roboty dnes nedokázali zastúpiť väčšinu pracovného trhu. Ako povedal, riešením pre akékoľvek budúce ekonomické napätie, ktoré by vzniklo rozšírením robotiky nie je v tom, že by každý občan dostával peniaze. Furman argumentuje, že politici by sa najprv mali  zamerať na zručnosti, školenia a asistenčné programy na vyhľadávanie zamestnania, ktoré môžu prispieť k podpore zvyšovania počtu pracovných príležitostí pre občanov aj v stále sa meniacom pracovnom prostredí.

Navyše je Furman presvedčený, že nedostatky súčasného amerického daňového systému a programov sociálnej pomoci, rovnako ako výhody univerzálneho základného príjmu, sú často preceňované. Na margo strachu mnohých zástancov základného príjmu, že zvýšená automatizácia pracovnej sily len zvýši už aj tak rastúcu nerovnosť v ekonomike povedal, že na naplnenie takéhoto predpokladu zatiaľ nejvidí žiaden náznak.  

"Nové technológie môžu zvýšiť nerovnosť a potenciálne dokonca aj mieru chudoby prostredníctvom zmien v distribúcii miezd. Avšak, nahradiť náš súčasný program boja proti chudobe základným príjmom v realistickom prevedení, by bolo pre rozdelenie príjmu skôr horšie, než lepšie. Daňový systém je z veľkej časti zameraný na obyvateľstvo v dolnej polovici príjmovej skupiny, čo znamená, že to funguje, aby sa znížila chudoba a príjmová nerovnosť. Nahradenie časti alebo celého tohto systému univerzálnym príjmom, čo by zasiahlo všetkých Američanov bez ohľadu na príjem, by znamenalo, že relatívne menej by bol systém zameraný na občanov zo spodného spektra, tým ale nerovnosť príjmov neklesá. V súčasnosti by bolo ťažké zabezpečiť čiastku pre všetkých jednotlivcov a zabezpečiť, aby suma bola dostatočná na pokrytie potrieb tých najchudobnejších domácností. Pre všetky ďalšie investície v sociálnej sieti, ktoré by sme chceli zrealizovať, pričom prezident navrhoval početné investície, by sme museli čeliť rovnakej otázke."

Súvisiace články

Aktuálne správy