Pripravte sa na superboháčov: Priepastný rozdiel v príjmoch sa v blízkej budúcnosti ešte viac prehĺbi

, techinsider;slate Foto: thinkstock

Médiá nám na základe rôznych rebríčkov opakujú meno údajne najbohatšieho muža planéty. Bill Gates má na základe odhadov majetok s čistou hodnotou 75 miliárd dolárov. Musel by tak získať ešte ďalších 925 miliárd, aby sa mohol stať prvým bilionárom v histórii. Ale to asi nie je jeho cieľ.

Bežným smrteľníkom sa z toľkých núl zakrúti hlava. A najčastejšie si myslia, že je nereálne, aby súkromná osoba vlastnila takýto majetok. Ale nie Američania. Istý podnikateľ zo Silicon Valley v takýto finančný úspech verí. Tvrdí, že sa v priebehu niekoľkých nasledujúcich desaťročí nevyhnutne objaví človek, ktorý sa stane prvým bilionárom. A nemusí to byť nutne Gates.

"Musíme byť pripravení na prvého bilionára na svete," hovorí Sam Altman, prezident Y Combinator. Altman nie je len nejaká postavička predpovedajúca budúcnosť. V technologickom priemysle zastupuje najväčší a najviac rešpektovaný inkubátor pre začínajúcich podnikateľov. "Aj keď to vždy budete pociťovať ako niečo maximálne nespravodlivé, niečo, čo vyzerá byť nefér. A to aj voči mne. Ale spoločnosť napreduje, musíte nechať, aby sa to stalo." Altman zároveň tuší, kto by tým historicky prvým megaboháčom mohol byť.

Bob Lord je analytik zaoberajúci sa príjmovou nerovnosťou a daňový právnik. Podľa neho sa posun v bohatstve dá očakávať už v nasledujúcich 25 až 30 rokoch. Ale asi to nebude niekto ako Gates, kto ako prvý siahne na majetok s trinástimi číslicami. „Gates je príliš zaujatý tým, že sa zbavuje svojich peňazí,“ hovorí Lord. "Myslím, že to bude niekto menší ako je Gates a väčší než Rockefeller," cituje Lorda Tech Insider.

John D. Rockefeller mal šťastie. K veľkým peniazom sa dostal vďaka ropnému priemyslu. Avšak do značnej miery radšej sedí na svojom bohatstve, než by ho mal nejakým spôsobom do budúcna rozvíjať. V časoch svojho najvyššieho hodnotenia mal ako magnát v prepočte 350 miliárd dolárov v dnešných peniazoch.

John D. Rockefeller
V Európe sa v spojitosti s bohatstvom spomína predovšetkým rodina Rothschildovcov, ktorá sa postarala o zostrojenie infraštruktúry moderného bankovníctva. Patriarcha, Mayer Rothschild Amschel, nastavil cestu priekopníckeho modelu moderného finančníctva, rodinný podnik pôsobil ako centrálna banka na kontinente, firma, ktorá pomohla financovať infraštruktúru európskej industrializácie. Vďaka tomu sa zrodila najbohatšia rodina, akú svet kedy videl.

Mohol by byť vzostup Rockefellerovcov a Rothschildovcov replikovaný aj v súčasnosti a vytvoriť prvého bilionára? Najskôr musíte naozaj chcieť zarobiť toľko peňazí. Rockefeller bol doslova posadnutý tým, čo robil, bol presvedčený, že ide o vyššie poslanie. "Myslím, že možnosť zarobiť peniaze, je Božím darom," povedal Rockefeller. "Je mojou povinnosťou zarábať peniaze a ešte viac peňazí použiť na dosiahnutie blaha svojich blížnych." Ku koncu svojho života daroval viac ako 500 miliónov zo svojho bohatstva, čo viedlo k modernej filantropii ako ju vníma Gates, či Warren Buffett.

Pred sto rokmi, svet najbohatších sa odviezol na vlne industrializácie v USA, čo sa označuje za Zlatý vek. Explózia komunikačných technológií a dopravy premenila americkú ekonomiku. Bolo to obdobie, ktoré vytvorilo americkú strednú triedu, rovnako ako pôdu pre amerických priemyselníkov pre  hromadenie obrovského bohatstva. V súčasnosti prebieha podobný proces v globálnom meradle. 

Prvý bilionár by mohol pochádzať z úplného neznáma. Lord si myslí, že to môže byť niekto ako Elon Musk, kto dokáže svoje imanie znásobiť štyri až päť krát. "Bude to niekto, kto sa chystá vytvoriť niečo, čo sa zatiaľ nikomu nepodarilo," hovorí. A šance tu sú, že sa objaví niečo, čo bude generovať bezprecedentnú úroveň bohatstva pre jedinú osobu, ktorá sa jedného dňa ocitne na vrchole pomyslenej príjmovej pyramídy.


 

Globálne komunikačné a dopravné linky sú dnes už naprieč hranicami a predstavujú hnací motor rastu globálnej strednej triedy. Programátori v Indii sú teraz súčasťou pracovných síl amerických firiem, čo im dáva nových zákazníkov. To však neznamená, že rozdelenie bohatstva je rovnostárskejšie než  inokedy a mohla by sa pripraviť pôda pre zrod bilionárov.

Samozrejme, že technologický priemysel na internetovej infraštruktúre by mohol vytvoriť miliardárov rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Stačí pohľad na zoznam Forbes, vzostup technológií a telekomunikácií má veľký dopad: Mexičan Carlos Slim, ktorý súperí s Gatesom o prvé miesto na svetovom zozname najbohatších, dokázal podstatnú časť svojho majetku zarobiť v oblasti telekomunikácií. 

Altman zostáva aj v týchto predikciách verný svojej oblasti. Verí, že technologické inovácie porastú exponenciálne do bodu, kedy ľudia na základe týchto inovácií dokážu zarobiť stovky miliárd dolárov ročne. Verí, že čím viac peňazí získajú firmy, ako je Y Combinator, a posunú ich do špecializovaných odvetví, ako sú projekty áut bez vodičov, či virtuálna realita, tým viac populárne sa stanú a tým je pravdepodobnejšie, že dokážu celú spoločnosť transformovať. "Prvý bilionár bude vynálezca, niekto, kto vytvorí niečo, čo dokáže zmeniť svet. Rovnako, ako to urobil Bill Gates so svojim PC," tvrdí Oliver Williams, z Wealth Insight pre The Times of London.

Podľa Global Wealth Report 2013 vydanou Credit Suisse, sa globálne bohatstvo od roku 2000 viac ako zdvojnásobilo a dosiahlo maximá všetkých čias: 241 biliónov dolárov. Analýza odkrýva, že globálne by maa vzninúť viac ako miliarda milionárov, alebo sa nimi stane približne 20 % dospelej populácie behom dvoch generácií. "Ak sa tento scenár naplní, potom sa miliardári stanú samozrejmosťou, a je pravdepodobné, že sa objaví aj niekoľko bilionárov. Bude ich asi jedenásť, podľa nášho najlepšieho odhadu," píšu autori štúdie.

Ak to teda bude pravda, počas nasledujúcich 50 rokov sa bude po Zemi prechádzať aj 11 bilionárov. "Myslím, že to budeme musieť akceptovať, že sú medzi nami ľudia, ktorí majú omnoho viac peňazí ako všetci ostatní," hovorí Altman. "Kompromisom v tejto situácii podľa mňa bude, že sa zaručí celkom dobrá životná úroveň pre každého. Ale nie je to ten ideál socializmu, podľa ktorého by každý mal mať úplne rovnako, nemyslím si, že by to takto mohlo fungovať." V prípade, že sa svet jedného dňa preplní peniazmi, väčšina ľudí získa len malú časť tohto bohatstva, ale v ideálnom prípade si dokážeme vytvoriť stabilný život, v ktorom sa sami budeme rozhodovať, či chceme pracovať, alebo nie, popisuje budúcnosť Altman. A na strane druhej budú už spomínaní bilionári. 

Súvisiace články

Aktuálne správy