Čínska Midea sa dohodla na kúpe podielu v nemeckej firme Kuka

Čínsky výrobca domácich spotrebičov Midea sa stane najväčším akcionárom nemeckej firmy Kuka, ktorá vyrába priemyselných robotov. Dohodol sa totiž na kúpe 25,1-% podielu v Kuka od spoločnosti Voith za 1,2 miliardy eur. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Generálny riaditeľ Kuka Till Reuter dohodu podporil po tom, ako mu Midea ponúkla záruky, že ochráni pracovné miesta aj výrobné závody Kuka do konca roka 2023.
Nemeckí politici predaj pozorne sledujú. Nepáčia sa im vyhliadky na ovládnutie firmy investormi z Číny. Minister hospodárstva Sigmar Gabriel sa dokonca pokúšal nájsť alternatívnu ponuku od európskeho partnera, ale bez úspechu.
Midea, ktorá už pred dohodou vlastnila 13,3-% podiel v Kuka, v máji oznámila, že ho chce zvýšiť aspoň na 30 %. A ponúkla za každú akciu Kuka 115 eur. Zaviazala sa, že pomôže nemeckej firme prekonať jej ciele v oblasti tržieb naplánované na rok 2020 rozšírením ponuky produktov a vďaka výhodám, ktoré jej prinesie expanzia na čínsky trh.
Midea chce modernizovať svoje výrobné linky s pomocou robotických technológií a znížiť počet zamestnancov do roku 2018 o 80.000.
Čínska spoločnosť už využíva roboty od Kuka vo svojich továrňach a má dostatok hotovosti na ďalšie akvizície. Ale jej hlavným cieľom je expandovať so svojou značkou do Európy a Ameriky.
Podľa analytikov nemeckej Commerzbank sľub, že nezruší pracovné miesta ani továrne v Nemecku, by mohli spoločnosti Midea pomôcť zmieniť odmietavý postoj nemeckých politikov k predaju firmy Kuka. Dohoda je atraktívna pre akcionárov nemeckej firmy a aj riziko, že ju zablokujú regulačné úrady, je obmedzené.
Spoločnosť Voith získala podiel v Kuka v roku 2014 za menej ako polovicu sumy, na ktorej sa dohodla s Číňanmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy