Čínska banka PSBC plánuje získať zo vstupu na burzu okolo 8 mld. USD

Jedna z najväčších čínskych bánk Postal Savings Bank of China (PSBC) plánuje z predaja akcií na burze získať okolo 8 miliárd USD (7,18 miliardy eur). Ak sa jej plány vyplnia, bude to najväčšia primárna emisia akcií na svete v tomto roku. Informovali o tom agentúry AFP a Bloomberg.
Banka plánuje uviesť svoje akcie na burzu v Hongkongu v septembri tohto roka. PSBC, ktorá je v rukách štátu, je šiestou najväčšou čínskou bankou, no z pohľadu retailového bankovníctva ide o najväčšiu banku v krajine s takmer 40.000 pobočkami.
Banka vznikla v roku 2007 s cieľom podporiť finančné služby vo vidieckych oblastiach. Celkový objem aktív ku koncu septembra minulého roka dosahoval v prepočte 1 bilión USD. Služby v danom období poskytovala približne 500 miliónom klientov.
Rekord v rámci primárneho úpisu akcií zatiaľ drží čínsky internetový obchod Alibaba. Ten vstupom na burzu v roku 2014 získal okolo 25 miliárd USD. Aj dovtedajší rekord držala čínska spoločnosť. Do roku 2014 ňou bola banka Agricultural Bank of China, ktorá v roku 2010 získala v rámci primárnej emisie akcií približne 22 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy