Výdavky amerických spotrebiteľov v máji stúpli o 0,4 %

Americké spotrebiteľské výdavky v máji rástli už druhý mesiac po sebe vďaka zvýšenému dopytu po autách a iných tovaroch. Ministerstvo obchodu USA v stredu informovalo, že výdavky spotrebiteľov, ktoré tvoria viac ako dve tretiny ekonomickej aktivity krajiny, minulý mesiac stúpli o 0,4 %. Tento vývoj naznačuje zrýchlenie rastu amerického hrubého domáceho produktu v druhom kvartáli.

Výdavky spotrebiteľov v USA v apríli revidovali smerom nahor. Podľa nových údajov sa zvýšili o 1,1 %. Predchádzajúci odhad hovoril o raste o 1 %. Májové zväčšenie amerických spotrebiteľských výdavkov bolo v súlade s očakávaniami ekonómov. Výdavky v máji podporil rast nákupov tovarov dlhodobej spotreby, ako sú napríklad autá, a to o 0,3 %. Výdavky sa služby sa zvýšili o 0,4 %. Osobné príjmy Američanov v máji stúpli o 0,2 % po aprílovom raste o 0,5 %.

Existujú však obavy, že britské odhlasovanie odchodu z Európskej únie by mohlo poškodiť dôveru a podnietiť domácnosti k obmedzeniu spotreby. Zatiaľ ekonómovia prognózujú, že brexit uberie americkému hospodárskemu rastu v najbližších šiestich kvartáloch v priemere 0,2 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy