Francúzsku hrozí, že nesplní rozpočtové ciele

Riziko, že Paríž v roku 2017 nestlačí rozpočtový schodok na plánovanú úroveň 2,7 %, je veľké, upozorňuje úrad verejného audítora

Riziko, že francúzska vláda v budúcom roku nedosiahne plánované zníženie rozpočtového deficitu, je veľké. Uviedol to v stredu francúzsky úrad verejného audítora. Vláda socialistického prezidenta Francoisa Hollanda sa zaviazala znížiť v aktuálnom roku deficit na 3,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). V roku 2017 má schodok klesnúť na 2,7 % HDP. Paríž by tak prvýkrát za dekádu splnil limit EÚ pre výšku rozpočtových schodkov na úrovni 3 % HDP. Vláda však ohlásila nové opatrenia na strane výdavkov vrátane podpory tvorby pracovných miest, zvyšovania platov verejných zamestnancov a finančných príspevkov farmárom.

To môže spôsobiť, že verejné výdavky budú v roku 2017 o 0,3 % HDP vyššie, než predpokladá aktuálny vládny plán. „Riziko, že cieľový deficit sa nedosiahne, je veľké,“ uviedol úrad verejného audítora vo vyhlásení.

Európska komisia vlani poskytla Francúzsku na splnenie limitu pre výšku rozpočtových schodkov čas do roku 2017. Paríž sa tým vyhol hrozbe pokuty za porušenie pravidiel po tom, čo zmeškal už druhý termín na zníženie schodku. Pôvodne ešte v roku 2013 dostalo Francúzsko od ministrov financií EÚ dva roky času na to, aby dostalo rozpočtový deficit pod hranicu troch percent HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy