Pokles cien v Španielsku sa v júni trochu zmiernil

Podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) sa ceny v krajine v júni znížili o 0,9 % po májovom poklese o 1,1 %.

Spotrebiteľské ceny v Španielsku podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) sa v júni znížili menej výrazne, ako sa očakávalo. Považuje sa to za povzbudzujúci znak pre Európsku centrálnu banku (ECB), ktorej robí starosti pretrvávajúco nízka inflácia v rámci eurozóny. Ceny v Španielsku, ktoré oslabujú už od júla 2015, sa tento mesiac znížili o 0,9 %. Vyplýva to z predbežných údajov štatistického úradu krajiny INE.

V máji španielske ceny oslabili o 1,1 % a analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters odhadovali, že v júni klesnú o 1 %. Podľa národnej metodiky sa celková hladina španielskych spotrebiteľských cien v júni medziročne znížila o 0,8 %. Pokles cien sa tak zmiernil, keďže v máji bol na úrovni 1 %.

Ekonómovia predpovedajú, že šokujúce britské odhlasovanie odchodu z Európskej únie ešte viac utlmí hospodársky rast a infláciu v rámci únie. To podporuje očakávania, že ECB posilní svoje menové stimuly, aby zmiernila vplyv brexitu. ECB nakupuje vládne a podnikové dlhopisy a zredukovala úrokové sadzby na rekordné minimá.

Súvisiace články

Aktuálne správy