Nemecký dohľad nad trhom BaFin chce vyšetrovanie celého bývalého vedenia VW

Nemecký úrad pre dohľad nad finančným trhom BaFin požiadal prokuratúru v Braunschweigu o vyšetrovanie celého bývalého predstavenstva automobilky Volkswagen v súvislosti s podozrením z manipulácie trhu. Tej sa predstavitelia firmy mali dopustiť tým, že investorov včas neinformovali o probléme zavádzania spoločnosti pri emisných testoch. Informovala o tom agentúra Reuters.
Žiadosť BaFinu je tvrdým úderom pre súčasné vedenie firmy, výkonného riaditeľa Matthiasa Müllera, ako aj predsedu dozornej rady automobilky Hansa Dietera Pötscha. Obidvaja boli v kritickom období, keď sa kauza dostala na verejnosť, členmi bývalého vedenia. Pötsch bol v tom čase finančným riaditeľom spoločnosti a Müller šéfom automobilky Porsche.
V pondelok (20.6.) prokuratúra oznámila, že po žiadosti BaFinu začala vyšetrovanie bývalého výkonného riaditeľa firmy Martina Winterkorna a ešte jedného člena manažmentu (má ním byť šéf značky VW Herbert Diess) práve pre podozrenie z manipulácie trhu. Investori sa totiž o zavádzaní pri emisných testoch dozvedeli až 22. septembra, keď firma podvody v USA oficiálne priznala. Reagovala tak na zistenia americkej Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA), ktorá oznámila, že Volkswagen do státisícov dieselových áut v Spojených štátoch nainštaloval softvér, ktorý počas testovacej fázy dokázal zamaskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka.
Podľa zdroja blízkeho informáciám je BaFin presvedčený, že za to, ako firma v rámci škandálu komunikovala, by malo byť brané na zodpovednosť celé bývalé vedenie spoločnosti. Hovorca úradu prokurátora v Braunschweigu Klaus Ziehe odmietol poskytnúť k najnovšej žiadosti BaFinu podrobnosti, dodal však, že vyšetrovanie sa môže rozšíriť, prípadne zúžiť. Samotný BaFin ani Volkswagen sa k informácii nevyjadrili.
Už v stredu sa pritom začne výročná schôdzka akcionárov VW. Vedenie Volkswagenu počíta s tým, že akcionári budú chcieť vedieť, kto je zodpovedný za podvody automobilky pri emisných testoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy