Brexit môže zraziť rast českej ekonomiky o dva percentuálne body

Prípadné britské vale Európskej únii sa podpíše aj pod rastové šance Českej republiky. České banky aj poradenské firmy sú pripravené v okamihu vyhlásenia brexitu zoškrtať vyhliadky domácej ekonomiky. Strata Británie by v prípade následných otrasov v európskej politike údajne mohla Česko pripraviť aj o dva percentuálne body rastového tempa. Takéto spomalenie by napríklad tento rok dostalo českú ekonomiku na prah stagnácie. Informoval o tom server E15.cz.
„Skupina UniCredit plánuje v prípade potvrdenia brexitu citeľne zhoršiť makroekonomický výhľad pre Britániu aj eurozónu, na čo by sme určite tiež zareagovali z hľadiska výhľadu pre Česko a Slovensko,“ povedal Petr Plocek z UniCredit Bank. Ako dodal Pavel Zúbek z Komerčnej banky, ak by skutočne došlo k odchodu Británie z EÚ, budú tiež aktualizovať makroekonomickú prognózu.
Konkrétne odhady, o koľko by česká ekonomika prišla, sa rôznia podľa dramatičnosti odozvy brexitu na európskej politickej scéne. „Brexit by sám o sebe ovplyvnil náš odhad českého rastu o niekoľko desatín percenta. Ak by ho ale sprevádzala politická nestabilita v ďalších európskych krajinách, a tým aj útlm európskej ekonomiky, bolo by následné spomalenie výraznejšie, a to o jeden až dva percentuálne body,“ predpokladá hlavná ekonómka Raiffeisenbank Helena Horská.
Česko pritom patrí na stredoeurópskej mape v obchode s Britániou k tým najaktívnejším krajinám. „Do Británie smeruje okolo 5 % českého HDP, podobne dôležitým partnerom je Londýn v regióne len pre Slovensko,“ uvádza expert Moody’s Analytics Tomáš Holinka. Práve tieto krajiny by tak podľa neho pocítili komplikácie spojené s brexitom najintenzívnejšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy