Brexit by znamenal katastrofu pre celú Európu

Odchod Veľkej Británie z EÚ by znamenal ekonomickú katastrofu pre každého, osobitne pre Nemecko, varuje šéf združenia nemeckého obchodu BGA Anton Börner

Vystúpenie Veľkej Británie z EÚ by spôsobilo vážne hospodárske škody celej Európe, najmä Nemecku. Vyhlásil to v pondelok šéf združenia nemeckého obchodu (BGA) Anton Börner. Takzvaný brexit by pre firmy znamenal veľkú neistotu, pričom rokovania o novom usporiadaní vzťahov medzi Londýnom a Bruselom by zabrali aspoň dva roky, povedal Börner. Ako dodal, firmy by čelili vyšším clám, komplikovanejším pravidlám vstupu na trhy a celkovo vyššej byrokracii.

"Z odchodu by nikto neprofitoval. Naopak, bola by to katastrofa pre každého, osobitne pre nás v Nemecku. Nebudú víťazi, iba porazení," varoval šéf strešnej organizácie nemeckého obchodu.

Ekonomický inštitút DIW minulý týždeň uviedol, že v prípade odchodu Veľkej Británie z EÚ očakáva pokles nemeckého exportu, čo by mohlo z výkonu najväčšej európskej ekonomiky v budúcom roku ubrať približne polovicu percentuálneho bodu. Mníchovský inštitút Ifo zase varoval, že negatívne dopady brexitu na dlhodobý rast nemeckej ekonomiky by mohli dosiahnuť až 3 % hrubého domáceho produktu.

Britskí voliči budú o zotrvaní krajiny v EÚ hlasovať vo štvrtok 23. júna. Prieskumy verejnej mienky počas víkendu ukázali, že tesne vedú zástancovia budúcnosti Veľkej Británie ako člena EÚ, niekoľko prieskumov ku koncu pracovného týždňa však naznačovalo príklon voličov k odchodu krajiny z únie.

Súvisiace články

Aktuálne správy