EBA sa v prípade odchodu Británie z EÚ odsťahuje z Londýna

V prípade vystúpenia Veľkej Británie z EÚ odíde centrála európskeho bankového dohľadu EBA z britského hlavného mesta na kontinent. DPA sa odvoláva na šéfku dohľadu Andreu Enriaovú a jej vyjadrenie pre dnešné vydanie denníka Welt am Sonntag. Uviedla, že „keď sa Briti rozhodnú pre odchod, budeme sa musieť presťahovať do iného európskeho hlavného mesta“.
Bude dôležité, aby sa cieľ jednotného bankového dohľadu v Európe nestratil zo zorného poľa. „Táto práca sa musí vykonávať nezávisle od toho, aký bude výsledok referenda. Musíme zabezpečiť, že nebudú platiť nijaké rozdielne pravidlá medzi krajinami s eurom a tými, ktoré ho nemajú,“ pokračovala Enriaová.
Európsky bankový sektor je teraz zreteľne stabilnejší, než bol pred piatimi rokmi. Napriek tomu pretrváva nevyhnutnosť jeho konsolidácie. K situácii v ňom poznamenala: „Keď sa človek pozrie na bilancie bánk, musí sa spýtať, či taká slabá miera zisku a taká nízka miera zhodnocovania kapitálu je trvalo udržateľná“.
EBA je najvyšším bankovým kontrolným orgánom EÚ a podliehajú jej aj banky krajín nečlenov eurozóny, medzi ktoré patrí aj Veľká Británia.

Súvisiace články

Aktuálne správy