Výstavba nových obytných domov v USA v máji mierne klesla

Výstavba nových obytných domov v USA v máji mierne klesla, menej ako očakávali analytici. No aj napriek len slabému poklesu tento výsledok signalizuje, že stavebný sektor sa zrejme v súčasnom 2. kvartáli roka 2016 nebude podieľať na raste ekonomiky. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Podľa najnovších údajov ministerstva obchodu v máji 2016 sa začalo v Spojených štátoch stavať 1,164 milióna nových domov, o 0,3 % menej ako v apríli, keď sa začalo s výstavbou 1,167 milióna nových domov.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, však odhadovali, že stavbári v USA začnú v máji stavať 1,15 milióna nových domov.
Aj počet nových stavebných povolení, ktoré sú ukazovateľom ďalšieho vývoja v tomto sektore, sa v máji veľmi nezmenil. Presnejšie, americké úrady vydali v máji tohto roka 1,14 milióna stavebných povolení, len o 0,7 % viac ako v apríli.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že výstavba nových rodinných domov, ktoré majú najväčší podiel na americkom trhu rezidenčných nehnuteľností, v máji mierne stúpla o 0,3 % na 764.000 domov a výstavba bytových domov klesla o 1,2 % na 400.000.

Súvisiace články

Aktuálne správy