Šéf banky: Rusko chce byť súčasťou silnej Európy

, CNBC;ČTK Foto: SITA/AP

Rusko by malo byť súčasťou Európy v stredne až dlhodobom horizonte, vyhlásil šéf ruskej komerčnej banky.

"Rusko má záujem o silnú Európu … nie o rozpadajúcu sa," povedal generálny riaditeľ spoločnosti a počas Medzinárodného fóra v Petrohrade v Rusku.

Vzťah Ruska s Európou sa zhoršil po tom, čo Európska únia uvalila sankcie na Moskvu po jej inváziu na Kryme v roku 2014 a jej údajnú rolu v podpore proruských povstalcov na východe Ukrajine. Na júl je pripravené hlasovanie v 28 krajinách EÚ o tom, či sa sankcie rozšíria.

Pre úniu je súčasná situácia plná napätia, jednak kvôli otázke v budúcotýždňovom britskom referende o odchode z únie, ale aj kvôli otázkam typu koľko utečencov by každá členská krajina mala prijať z Iraku a Sýrie.

Aganbegyan poprel, že by Rusko ťažilo z nejednotnosti v EÚ, napriek vyhlásenie o opaku, aké zaznelo z úst Mareka Belku, guvernéra Poľskej národnej banky. Možnosť Brexitu vytvára pocit úzkosti, cituje  Aganbegyana televízia  CNBC. "Neznáme vždy vytvára pocit úzkosti… Európa má síce teraz problémy, ale je to celkom silné únia, ktorá bude fungovať pomerne dlho," dodal Aganbegyan.

Do Petrohradu pricestoval aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý pred dnešnou  schôdzkou s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyhlásil, že nemožno ignorovať ruské akcie na Ukrajine, ktoré podľa neho otriasli princípy európskej bezpečnosti. Vyzval tiež, aby bola rešpektovaná vôľa ukrajinského ľudu ohľadom budúcnosti krajiny.

Návšteva Junckera v Petrohrade je prvou cestou šéfa únijnej inštitúcie do Ruska od roku 2014, kedy sa vzťahy bloku a Moskvy citeľne zhoršili. Juncker pred cestou do Petrohradu čelil kritike. "Niektorým ľuďom sa nemusí páčiť, že som prišiel do Ruska, ale ja som presvedčený, že je potrebné viesť s Ruskom dialóg. EÚ a Rusko sú na sebe vzájomne závislé a obe strany majú povinnosť spolupracovať," dodal.

Okrem Junckera je hosťom trojdňového petrohradského fóra tiež taliansky premiér Matteo Renzi, generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a ďalšie osobnosti. 

Súvisiace články

Aktuálne správy