Fed ponechal úrokové sadzby bez zmeny

Americká centrálna banka naznačila, že v závislosti od podmienok v ekonomike môže do konca roka nasledovať zvýšenie úrokových sadzieb v dvoch krokoch.

Americký Federálny rezervný systém (Fed) v stredu ponechal sadzby nezmenené a signalizoval, že v závislosti od podmienok v ekonomike môže do konca roka nasledovať ich zvýšenie v dvoch krokoch. Rozhodnutie trhy všeobecne očakávali po tom, čo májové výrazné spomalenie tvorby pracovných miest vyvolalo pochybnosti o sile zotavovania najväčšej svetovej ekonomiky. Základnú úrokovú sadzbu centrálna banka ponechala v rozpätí od 0,25 do 0,50 %.

Americká ekonomika má podľa aktualizovanej prognózy Fed-u v tomto a v budúcom roku posilniť o 2 %, čo znamená v oboch prípadoch revíziu smerom nadol o 0,1 percentuálneho bodu.

Fed eviduje signály, že dynamika hospodárskeho rastu sa od apríla upevňuje, zotavovanie na trhu práce je však čiastočne utlmené, uviedla šéfka centrálnej banky Janet Yellenová. Zvýšenie sadzieb na jednom z dvoch najbližších zasadnutí, ktoré sa uskutočnia koncom júla a následne v septembri, Yellenová nevylúčila. Fed však musí najskôr evidovať jednoznačné signály upevňovania ekonomiky.

K prvému zvýšeniu sadzieb za takmer dekádu pristúpila americká centrálna banka vlani v decembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy