Ceny ropy pokračujú v poklese, cena Brentu klesla pod 49 USD/barel

Ceny ropy pokračujú v poklese už piaty deň po sebe, čo je najdlhšie obdobie poklesu od februára. Dôvodom je rastúca nervozita trhov z blížiaceho sa hlasovania Britov o prípadnom odchode z Európskej únie. Trhy sa obávajú, že v prípade takzvaného brexitu by kurz dolára mohol ísť prudko nahor. Okrem toho trhy s ropou čakajú na informácie americkej vlády o vývoji ropných zásob. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávajú, že ropné zásoby v USA za minulý týždeň klesli o viac než 2 milióny barelov (1 barel = 159 litrov). Americký ropný inštitút (API) ale vo svojich predbežných odhadoch v utorok (14.6.) uviedol, že zásoby ropy v USA v minulom týždni vzrástli, a to o 1,2 milióna barelov. Trhy preto nervózne čakajú na informácie priamo z amerického ministerstva energetiky.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste klesla do 16.00 h SELČ o 1,07 USD (vyše 2 %) na 48,76 USD (43,42 eura) za barel. Od 8. júna, keď dosiahla tohtoročné maximum takmer 53 USD/barel, klesla cena Brentu už zhruba o 7 %. Cena americkej ľahkej ropy WTI s júlovým kontraktom zaznamenala pokles o 72 centov (1,5 %) na 47,77 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy