Venezuela sa vrátila k výmennému obchodu, obchodného partner sa prihlási cez sociálne siete a mobilné aplikácie

, reuters;bloomberg;AFP Foto: SITA/AP

S neustále rastúcou infláciou sa Venezuela vracia k výmennému obchodu. Hygienické potreby je možné vymeniť napríklad za jedlo či lieky. Výmena však dostáva úplne nový ráz, ľudia k nej používajú sociálne siete a smartfóny. Nedostatok základného tovaru, ktorý je navyše na prídel, vedie k rozmachu čierneho trhu.

Ľudia vo Venezuele si vymieňajú prakticky všetko, čo majú. Využívajú k tomu najmä inteligentné telefóny a aplikácie, ako sú WhatsApp, Facebook alebo Instagram. Na týchto sociálnych sieťach sa dá pripojiť do najrôznejších skupín. Za balíček plienok dostanete napríklad kilo cestovín, za vrece múky, fľaštičku šampónu. Obchoduje sa s potravinami, hygienickými potrebami aj liekmi.

34 ročná Plalla Alvarez, zdieľa skupinu s asi 400 členmi na WhatsApp a ďalších 600 na Facebooku."Už sme zabudli, aké to bolo rozprávať sa o iných veciach. Všetci teraz hovoríme len o tom, ako zohnať potraviny, kozmetiku a medicínu," povedala a spomína, ako sa postaví  do fornty v supermarketoch, aby dostala na prídel základný tovar. "Nemám deti, ale postavím sa fronty na plienky, aby som ich následne vymenila za
veci, ktoré potrebujem, ako je cukor a mydlo,"
povedala Jophelin Primera, organizátorka jednej on-line skupiny. 

Primárnym účelom týchto obchodov nie je zarobiť peniaze, ide hlavne o to, aby ľudia získali tovar, ktorý im chýba, a zostali zásobení. Skupiny na sociálnych sieťach určené na výmenu tovaru majú svoje jasne dané pravidlá. Ich dodržiavanie kontroluje správca skupiny. Pre nákupy a výmenu tovaru, respektíve pre výmenu správ medzi účastníkmi, je určený konkrétny čas, iba vtedy sa môže obchod uzavrieť. Na Facebooku a na iných sociálnych sieťach vznikajú skupiny s najrôznejšími zámermi. Skupina "United Moms" sa špecializuje na dojčenské fľaše, dojčenské mlieko či vlhčené obrúsky. V inej skupine sa diskutuje, ako uvariť jedlo, keď chýbajú niektoré dôležité ingrediencie, čím možno čo nahradiť, alebo ako možno pokrm modifikovať."Musíme improvizovať a zdieľať recepty na domácu paradajkovú omáčku, ako upiecť tortu bez múky alebo vajec alebo masla," hovorí Primera.

Venezuelská, štátom riadená ekonomika, sa prepadla kvôli poklesu ceny vyváženej ropy. Situácia sa zhoršila v posledných mesiacoch kvôli vysokej inflácii, ktorá sa už dostala cez hranicu sto percent a podľa odhadov Medzinárodného menového fondu by tento rok mala vystúpiť až takmer k 500 percentám.

Podľa francúzskej tlačovej agentúry AFP je venezuelská minimálna mzda 35 000 bolíivarov, čo je v prepočte cez oficiálny výmenný kurz 60 dolárov. Na čiernom trhu má minimálna mzda hodnotu dokonca iba 35 dolárov. Vrece múky na čiernom trhu kúpite za 2000 bolívarov.

Prieskum z mája tohto roka realizovaný spoločnosťou Datanalisis, poukazuje na to, že 80 percent potravinárskych výrobkov je stále nedostatkovým tovarom. S nedostatkom tovaru tiež kvitne čierny trh. Nečestní obchodníci nakupujú tovar na prídely a následne ho predávajú za výrazne zvýšenú cenu.

Venezuelský prezident Nicolás Maduro zvaľuje krízu na ekonomickú vojnu. Obviňuje podnikateľskú sféru z hromadenia tovaru, ktorý má vyvolať nepokoje s cieľom zvrhnúť jeho vládu. Opozícia sa tiež usiluje o referendum, ktoré by prezidenta zbavilo moci. V krajine za posledné týždne prudko vzrástlo napätie, čo sa prejavuje stále častejšími pouličnými nepokojmi.

Užívatelia online výmenných obchodov odmietajú odovzdávať svoj tovar na verejnosti, aby sa vyhli okradnutiu. "Dohoda vzniká na WhatsAppe alebo Facebooku, pošleme si navzájom fotku alebo si prezradíme, ako budeme oblečení počas obchodnej schôdzky," vysvetľuje Primera. "Hoci bartrový obchod funguje veľmi dobre, je smutné, že sme nútení sa k nemu uchýliť, aby sme prežili, je to veľké sklamanie," uzatvára. 

Súvisiace články

Aktuálne správy