Klesajú ceny potravín aj energií: Deflácia sa dostáva na historickú úroveň, NBS s tým nevie nič urobiť

, ČTK Foto: SITA/AP

Tempo deflácie na Slovensku dosiahlo minulý mesiac nové maximum. Spotrebiteľské ceny v máji medziročne poklesli o 0,8 percenta, predchádzajúci mesiac to bolo o 0,4 percenta, informoval štatistický úrad. Podľa analytikov ale existujúci vývoj ekonomike neškodí.

Podľa ekonómky Slovenskej sporiteľne Kataríny Muchovej sú za ňou nízke ceny energií. Nadol ale mieria aj ceny potravín. "Fakticky nejde ani tak o defláciu, ktorú by vyvolal pokles domáceho dopytu, ale skôr o zápornú infláciu. Spotrebiteľské ceny na Slovensku klesajú predovšetkým v dôsledku medziročného zlacnenie pohonných hmôt, energií a potravín," povedal analytik ČSOB Petr Dufek s tým, že aj keď ceny poklesli o 0,8 percenta, nemôže byť reč o ničivej deflácii. Keď zdroj inflácie nie je na strane domácností, zatiaľ to nepredstavuje problém, pridáva ekonómka Katarína Muchová.

Deflácia obvykle zvádza spotrebiteľa k odkladaniu výdavkov a firmy k odkladaniu investícií, a to kvôli očakávaniu nižších cien v budúcnosti. To podkopáva hospodársky rast a zamestnanosť. Nezamestnanosť na Slovenskom však dosahuje dlhodobé minimá. V apríli, sedem mesiacov po sebe klesala a dosiahla 9,64 percenta. Stále je však vyššia ako priemer v EÚ.

Slovensko si podľa Muchovej defláciu dováža z ostatných štátov eurozóny. Práve skutočnosť, že krajina patrí do skupiny štátov platiacich eurom, ovplyvňuje, že NBS nemôže samostatne reagovať na vývoj spotrebiteľských cien a podobne ako česká centrálna banka, upravovať menovú politiku z hľadiska nastavenia sadzieb alebo kurzového záväzku. Menovú politiku riadi ECB a Slovensko sa pohybuje v rámci mantinelov, ktoré ECB nastaví. Predpokladaný vývoj inflácie viedol ECB k predstaveniu niekoľkých neštandardných menovo-politických nástrojov, napríklad nákup dlhopisov firiem mimo finančného sektora alebo program úverov, z ktorých môžu banky eurozóny získať 0,4 percenta z hodnoty úveru, ak zvýšiť svoju úverovú angažovanosť v ekonomike.

NBS vo svojej aktuálnej prognóze odhadla, že deflácia bude tento rok vyššia, než banka pôvodne odhadovala. "Ceny energií sa mierne zdvihli, ale stále ešte sú medzinárodné porovnania mierne negatívne. Je pravdepodobné, že sa deflácia bude na Slovensku zmierňovať a ku koncu roka sa už očakávajú malé pozitívne medziročné zmeny v spotrebiteľských cenách," uviedol Muchová.

Návrat k inflácii očakáva slovenská centrálna banka v budúcom roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy