Európsky súd podporil Britániu v otázke rodinných prídavkov

Súd rozhodol, že Londýn môže odmietnuť vyplácanie rodinných prídavkov pre zahraničných pracovníkov, ktorých deti nežijú vo Veľkej Británii.

Európsky súdny dvor rozhodol, že Británia môže odmietnuť vyplácanie rodinných prídavkov zahraničným pracovníkom, ktorých deti nežijú vo Veľkej Británii. Utorkové rozhodnutie súdu sa týka jednej z mimoriadne citlivých otázok súvisiacich s blížiacim sa referendom o členstve Británie v Európskej únii. Európsky súdny dvor konštatoval, že pravidlo, ktoré podmieňuje vyplácanie rodinných prídavkov právom bývať v krajine, by mohlo smerovať k diskriminácii, ale môže byť ospravedlnené nutnosťou chrániť verejné financie.

Európska komisia argumentuje, že britský postup kontroly, či žiadatelia o rodinné prídavky a daňové úľavy na deti majú v krajine legálny pobyt, je diskrimináciou voči zahraničným pracovníkom z EÚ, pretože britských občanov takýmto spôsobom nekontrolujú. Súd však uviedol, že táto podmienka nepresiahla rámec toho, čo je nevyhnutné pre dosiahnutie cieľa ochrany financií krajiny.

Stúpenci vystúpenia Veľkej Británie z Európskej únie hovoria, že krajina by mala zaviesť rozumnejší migračný systém založený na jej potrebách. Iné bohatšie členské krajiny EÚ, napríklad Nemecko, tiež chcú brániť takzvanej „sociálnej turistike“ z chudobnejších východoeurópskych štátov, ktoré do únie vstúpili od roku 2004.

Súvisiace články

Aktuálne správy