Po prvýkrát: Nemecké vládne 10-ročné dlhopisy sú v negatívnom pásme

, CNBC;zerohedge Foto: SITA/AP

Výnos 10-ročného benchmarku nemeckého Bundu klesol do záporných hodnôt prvýkrát v histórii: udialo sa to v utorok ráno, uprostred globálnych obáv z rastu a nervozite kvôli Brexitu.

Okolo 8.30 hod londýnskeho času, výnos dosiahol nulu a na krátko sa dostal aj do záporných hodnôt, pretože investori aj naďalej hrnú do bezpečných aktív. Ceny dlhopisov a výnosy sa pohybujú v negatívnom pásme, čo znamená, že sú investori musia platiť nemeckej vláde za privilégium, že u nej môžu mať zaparkované svoje peniaze.

Tento krok prichádza v čase keď Európska centrálna banka vyhodnocuje svoj program nákupu dlhopisov počas ostatných mesiacov. Nervozitu na strane investorov vyvoláva aj neistota ohľadom zotrvania Veľkej Británie v Európskej únii. Toto iskrenie volatility je viditeľné naprieč finančnými trhmi. Olej do ohňa priliali aj dve nové ankety z Veľkej Británie, ktoré ukázali , že tábor Brexitu naberá na sile. Podľa prieskumu, ktorý zverejnil britský Telegraph, 48 percent Britov by hlasovalo za úniu, zatiaľ čo 49 percent by bolo za odchod. Prieskum pre Times of London ukázal, že 46 percent by radšej odišlo a 39 percent by chcelo zostať. Populárny britský denník The Sun tiež vyzval svojich čitateľov, aby v referende 23. júna hlasovali za odchod.Podľa neho by Veľká Británia mimo únie mohla byť bohatšia, bezpečnejšia a slobodnejšia."Ak zostaneme (v EÚ), bude Británia pohltená na niekoľko rokov v neúprosne expandujúcim, a Nemeckom ovládanom, federálnom štáte," píše The Sun.

"Nevieme, čo sa udeje po Brexite," povedal Gareth Nicholson, investičný manažér spoločnosti Aberdeen Asset Management pre televíziu CNBC. "Môžeme súhlasiť s tým, že volatilita trhu sa bude zvyšovať… volatilita nie je dobrá pre širší trh, a to je dôvod, prečo vidíte nedostatky na devízovom a kapitálovom trhu."

Volatility Index je považovaný za najlepšie meradlo strachu na trhu. Vrchol nad 21 sa objavil po prvýkrát od 25. februára v pondelok, keď hlavné akciové indexy zaznamenali výpredaje. Investori prebehli z rizikovejších aktív do dlhopisov. Ale aj očakávania, že úrokové sadzby zostanú nižšie po dlhší čas, urobilo svoje.

Americké 10-ročné Treasury yield sa dostali blízko 1,61 percenta pondelok popoludní, čo je jeho najnižšia úroveň od februára. Výnosy 10-ročných a 30-ročných britských štátnych dlhopisov, tiež dosahovali rekordné minimá v utorok ráno. Pohyb na niektorých trhoch s dlhopismi bol ešte extrémnejší. Výnos 10-ročného japonského vládneho dlhopisu bol na rekordnom minime mínus 0,163 percenta.

Krivka dlhopisov Európy sa začína podobať na Lehman…


V okamihu, keď sa záporný výnos objaví u desaťročných dlhopisov, znamená to, že investori akceptujú po celý tento čas stratu svojich peňazí. Skúste si vynásobiť ročný záporný výnos a splatnosť dlhopisov. Uvidíte, ako garantovanú stratu, ak neberieme do úvahy kurzové pohyby, sú investori ochotní akceptovať. A to ešte nehovoríme o pákovom efekte, durácii a ďalších rizikách.

Súvisiace články

Aktuálne správy