Merkelová chce ďalej rokovať o štatúte čínskej ekonomiky

Nemecko je otvorené zahraničným investíciám a to isté očakáva od Číny, uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová v Pekingu

V otázke uznania štatútu trhovej ekonomiky pre Čínu sú potrebné ďalšie rokovania, zúčastnené strany by sa však mali vyhnúť emóciám. Uviedla to v pondelok nemecká kancelárka Angela Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s čínskym premiérom Li Kche-čchiangom v Pekingu. Nemecko je otvorené zahraničným investíciám a to isté očakáva od Číny, uviedla ďalej kancelárka. Čínsky premiér zdôraznil, že Peking si neželá obchodnú vojnu s EÚ a existujúce spory zasahujú iba malú časť vzájomnej obchodnej spolupráce. Nemecko je v rámci EÚ najväčším obchodným partnerom Číny.

Podmienky vstupu Číny do Svetovej obchodnej organizácie v roku 2001 umožňujú obchodným partnerom krajiny zaviesť jednostranné ochranné opatrenia. Platnosť príslušných ustanovení končí tento tok v decembri. Kritici upozorňujú, že nadmerná výrobná kapacita Číny a následný lacný export má pre EÚ vážne sociálne, hospodárske a environmentálne dôsledky a negatívny vplyv najmä na oceliarsky priemysel únie.

Európsky parlament minulý mesiac schválil uznesenie, v ktorom Peking varoval, že pokiaľ pre získanie štatútu trhového hospodárstva nesplní dodatočné kritériá, budú čínske vývozy do EÚ naďalej podliehať neštandardnému režimu. Európska komisia by mala o problematike rokovať tento alebo budúci mesiac.

Súvisiace články

Aktuálne správy