Prebytok zahraničného obchodu Ruska sa v apríli zmenšil

Aprílový obchodný prebytok krajiny sa znížil na 6,75 mld. USD z marcovej úrovne 7,71 mld. USD.

Prebytok zahraničného obchodu Ruska v apríli klesol na 6,75 mld. USD z marcovej úrovne 7,71 mld. USD. Informovala o tom v piatok centrálna banka krajiny. Hodnota aprílového exportu Ruska bola 21,86 mld. USD, čiže sa znížila v porovnaní s marcovým objemom 22,99 mld. USD. Hodnota ruského importu v apríli medzimesačne tiež oslabila, ale menej výrazne, a to na 15,11 mld. USD z úrovne 15,28 mld. USD.

Ruská centrálna banka v rámci svojho základného scenára predpokladá, že priemerná cena ropy za tento rok bude vo výške 38 USD za barel. Povedala to v piatok šéfka banky Elvira Nabiullina, pričom dodala, že ide o konzervatívnu prognózu. Podľa najnovších údajov ruského ministerstva financií cena zmesi uralskej ropy za január až máj bola v priemere na úrovni 36 USD za barel.

Nabiullina zároveň uviedla, že ruská centrálna banka nevylučuje opätovný pokles ceny ropy a v rámci svojho „rizikového“ scenára ráta s cenou 25 USD za barel. Šéfka ruskej centrálnej banky však poznamenala, že pravdepodobnosť zlacnenia ropy na 25 USD za barel je nízka.

(1 EUR = 1,1304 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy