Výber ziskov investormi znížil ceny ropy, cena WTI klesla k 50 USD/barel

Po tom, ako dnes dosiahli nové niekoľkomesačné maximá, zaznamenali ceny ropy pokles, keď ich vývoj ovplyvnilo vyberanie ziskov investormi. Cena Brentu tak klesla pod úroveň 52 USD za barel (159 litrov) a cena WTI sa zosunula k hranici 50 USD/barel. Informovala o tom agentúra Reuters.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste klesla do 15.16 h SELČ oproti predchádzajúcej uzávierke o 90 centov na 51,61 USD (45,50 eura) za barel. V priebehu obchodovania sa však dostala až na 52,86 USD/barel, čo predstavovalo najvyššiu hodnotu od októbra minulého roka. Pod rast sa podpísal najmä pokles zásob ropy v USA a výpadky v dodávkach suroviny na svetové trhy.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s júlovým kontraktom klesla do 15.16 h SELČ o 91 centov na 50,32 USD za barel. Predtým však zaznamenala rast na 51,67 USD/barel, čo predstavovalo najvyššiu hodnotu od júla 2015.
Okrem poklesu zásob ropy v USA za minulý týždeň o viac než 3,2 milióna barelov a výpadkov produkcie v Nigérii a Kanade prispel k predchádzajúcemu rastu cien ropy aj pokles kurzu dolára. Ten v stredu (8.6.) zaznamenal oproti košu svetových mien 5-týždňové minimum, dnes ale jeho kurz opäť vzrástol. To sa čiastočne podpísalo pod následný pokles cien komodity.

Súvisiace články

Aktuálne správy