Počet nových nezamestnaných v USA klesol

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň nečakane klesol. Považuje sa to za znak udržateľnej sily trhu práce napriek tomu, že tvorba nových pracovných pozícií v USA sa minulý mesiac prudko spomalila. Počet nových nezamestnaných Američanov sa v týždni končiacom sa 4. júna zmenšil o 4 tisíc na sezónne upravených 264 tisíc. Informovalo o tom vo štvrtok americké ministerstvo práce.

Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpovedali, že počet nových nezamestnaných sa zvýši na 270 tisíc. Počet nových žiadateľov o štátne dávky v nezamestnanosti je tak pod hranicou 300 tisíc už 66 týždňov, čo je najdlhšie obdobie od roku 1973. Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných klesol v minulom týždni o 7 500 na 269 500.

Správa amerického rezortu práce o vývoji počtu nových nezamestnaných sa považuje za najnovší signál toho, že trh práce USA zostáva v dobrom stave, hoci v ekonomike v máji pribudlo iba 38 tisíc nových pracovných miest. Správa zároveň konštatovala, že počet Američanov bez práce, ktorí poberajú podporu dlhšie ako týždeň, sa v týždni končiacom sa 28. mája zmenšil o 77 tisíc na 2,1 mil., čiže sa dostal najnižšie od októbra 2000.

Súvisiace články

Aktuálne správy