Ceny ropy naďalej rastú, cena Brentu prekonala 52 USD a WTI 51 USD/barel

Ceny ropy dnes pokračovali v raste, pričom dosiahli nové tohtoročné maximá, keď cena ropy Brent sa dostala nad 52 USD a cena americkej WTI nad 51 USD za barel (159 litrov). Cenu nahor tlačia pokračujúce útoky ozbrojencov v Nigérii, ktoré znižujú produkciu suroviny v krajine, a navyše, trhy očakávajú informácie o poklese ropných zásob v USA. Informovala o tom agentúra Reuters.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v auguste vzrástla pred 16.00 h SELČ o 1 USD na 52,44 USD (46,09 eura) za barel. Počas obchodovania sa dostala až na 52,47 USD/barel, čo predstavuje najvyššiu hodnotu od októbra minulého roka.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s júlovým kontraktom sa zvýšila o 88 centov na 51,24 USD/barel, pričom v priebehu dňa vzrástla na 51,27 USD za barel. To je najvyššia hodnota od júla minulého roka.
Okrem nových útokov ozbrojencov na ropnú infraštruktúru v Nigérii na ceny ropy pôsobia aj očakávania trhov, že zásoby suroviny v USA za minulý týždeň klesli. Analytici oslovení agentúrou Reuters predpokladajú, že americké ministerstvo energetiky oznámi pokles zásob ropy o 2,7 milióna barelov.

Súvisiace články

Aktuálne správy