Nový americký sen: Nech sa stane čokoľvek, nedajte v práci výpoveď len preto, aby ste sa mohli naplno venovať svojej vášni

, janellequibuyen.com Foto: thinkstock

Tento príbeh opisuje subjektívne pocity hlavného hrdinu, ktorý sa rozhodol zavesiť svoje „bežné“ zamestnanie na klinec a pustiť sa do podnikania ako nezávislý grafik na voľnej nohe.

V čase keď som prijal toto životné rozhodnutie, boli reakcie okolia takmer jednotné. Mnohí žasli nad tým, že som si dovolil urobiť tento veľký, život meniaci krok. "Fúha, ty musíš mať riadnu odvahu " alebo "To musí byť skvelé podriadiť všetko svojej vášni " či "Kiež by som sa aj ja mohol stať sám sebe šéfom."

Spočiatku som nevedel, čo si mám o tom všetkom myslieť. Bolo tam toľko rôznych osobných faktorov, čo ma v tom čase ovplyvnili, že som sa nakoniec rozhodol že to urobím. Opustím svoje zamestnanie na plný úväzok. Ale potom sa mi v hlave stále omieľalo, "Skončil som v práci, a mám sa pustiť do vlastného podnikania!" Na webe som si čítal samé úspešné príbehy a tak som sa touto s touto myšlienkou postupne zžil. Začal som tomu veriť, veriť sám sebe. To sa stalo súčasťou môjho príbehu.

Je ľahké identifikovať sa s tým množstvom vecí, o ktorých mladí ľudia s podnikateľským duchom tak radi rozprávajú. Ako sa motivovať do práce a získať dostatok zákaziek aby sa vám podarilo tento mesiac vyjsť s peniazmi. Premáha vás strach a úzkosť spojená s nestabilitou každý deň. Priebežne bojujete o svoju budúcnosť, bojíte sa zakopnutia, uvažujete stále o tom, ako dlho sa reálne dokážete udržať nad vodou. Ale tiež dostávate zaplatené za niečo, čo robíte s láskou, niečo čo milujete a to by asi malo zatieniť všetko ostatné. Nebude to každodenný boj ako ste ho poznali zo zamestnania, mala by to byť skôr zábava. I ja som začal byť hrdý na to, že robím to, čo považujem za svoju vášeň, ale bude to skutočne fungovať? A netreba zabúdať ani na sentiment. Byť svojim vlastným šéfom je tvrdý oriešok. Už nemôžete viniť nikoho okrem seba, keď veci nejdú smerom akým majú. Ale čo mi vadí najviac, je, ako podnikateľov označujú za statočných. Poďme uviesť veci na pravú mieru.
 

Nie som o nič viac, ako statočný migrujúci pracovník, ktorý sa vybral na zber jahôd do zahraničia a ktorý posiela domov časť zarobených peňazí. Nie som o nič odvážnejší ako nedávny absolventi amerických škôl, ktorí sú zavretí v kóji aj deväť hodín denne, aby dokázali splatiť svoje mastné študentské pôžičky. Nie som o nič väčší šéf, než matka, ktorá si musí nájsť aj tri zamestnania, aby dokázala nakŕmiť  svoje deti.

V súčasnosti sme bombardovaní správami, že život by mohol mať zmysel len vtedy, ak budeme robiť to, čo milujeme. To je ale dosť subjektívne. Dáte výpoveď v práci, aby ste mohli cestovať po svete? Vzdáte sa všetkého, aby ste mohli byť sám sebe šéfom? Odchod od rutiny a začnete budovať niečo od nuly. Jasné, máte k dispozícii rôzne kurzy, webové semináre, knihy a podcasty a množstvo rád od skutočných odborníkov. Dokážete si stiahnuť aplikácie, ktoré sľubujú zjednodušenie zakladania vlastného podnikania. Počúvame, že bude nutné niečo obetovať, ale nakoniec to bude stáť za to. "Musíš jednoducho skoncovať so svojou súčasnou prácou, dať všetko do vlastného podnikania, kúpiť si moju knižku plnú perfektných rád a už len vďaka vášni vytrvať."

Obdivujeme ľudí, ktorí sú dosť "odvážni" na to, aby opustili zamestnanie od 9 do 17 hod. a ponoriť sa do hĺbky vzrušujúceho neznáma. Myslím, že dochádza k idealizovaniu predstavy, že môžete byť sám sebe šéfom a jediné, čo budete mať na starosti je váš biznisplán. Riskovať a zožať výhody. Zatiaľ nikto nehovoril o skutočnej udržateľnosti či sebestačnosti tohto vzorca, keď je hracie pole tak veľké ako nikdy predtým. Dať výpoveď v práci a pustiť sa do realizácie svojej vášne na plný úväzok je nezmysel. Funguje to možno u privilegovaných ale je to veľmi nebezpečné pre ľudí z pracujúcej triedy.

Samotné vyhlásenia zaváňajú určitými výsadami. Potvrdzujú, že ste mali prácu na plný úväzok, v ktorej ste začínali. Aj napriek práci, ste mali dostatok času na rozvoj svojej vášne, ktorú keď začnete robiť za peniaze, stačí na pokrytie životných nákladov. Existuje predsa omnoho viac výziev pre samostatne zárobkovo činné osoby, než len duševná vytrvalosť a drina. Lákajú nás, ľudí z pracujúcej triedy, do podnikateľského prostredia, nový životný štýl ako odpoveď na otázku, ako žiť zmysluplný život a pritom zarobiť veľa peňazí. Je to nový americký sen.

Z mojej vlastnej skúsenosti vám poviem, že ja osobne som urobil chybu, nemal som nikdy dať výpoveď v zamestnaní so stálym platom a výhodami  a byť za odvážlivca, ktorý ide za svojou vášňou. Nechcel som to ukončiť spontánne, ale dal som výpoveď pretože som bol konfrontovaný s novými a náročnejšími zodpovednosťami v mojom osobnom živote, ktoré si odo mňa vyžadovali viac môjho psychického aj emocionálneho ja. Dal som výpoveď lebo ma trápili depresie. Skončil som, lebo som to už nedokázal s dychom, 40 minútové dochádzanie, pracovný čas od 9 do 22, niekedy aj 12 hodín denne, a to neustále predstieranie, že sa doma vlastne nič podstatné nedeje. Skúsil som to na vlastnú päsť, lebo som mal prácu, ktorá sa dá robiť aj popri zamestnaní, ale neuvažoval som o tom, že by som sa jej venoval na plno na voľnej nohe. Skončil som, pretože som každý deň zvažoval svoje možnosti, sedem mesiacov pred prijatím konečného rozhodnutia.

Som poctený, že ma zbytočne neťažia splátky akýchkoľvek pôžičiek. Väčšinu dlhu som už dokázal splatiť počas niekoľkých rokov zamestnania. Dal som výpoveď, lebo som sa dostal pred mimoriadne rodinné udalosti s dlhodobou zodpovednosťou.

Nechcem byť súčasťou tejto falošnej hry, že celé podnikanie je len otázkou odvahy. Nechcem, aby sa každý, kto má pevný pracovný čas, cítil ako hlupák, lebo nemá dostatok odvahy dať výpoveď. Hoci má stabilné zamestnanie. Alebo aby sa cítil zle, hoci sa do práce teší a dokáže si ju skutočne vychutnať. Chcem, aby ľudia vedeli, že takmer všetky príbehy podnikateľského úspechu v žiari reflektorov, zámerne zabúdajú na privilégium, ktoré by sa malo objaviť na prvom mieste. Nie každý vie, alebo dokáže dať výpoveď v nádeji, že bude mať šťastie alebo zmysluplnú prácu. Vášeň môže pôsobiť ako palivo pre váš motor, ale niekedy to skutočne nestačí na platenie účtov a nikto by sa nemal cítiť menejcenný len preto, že nie je schopný zaradiť sa do tejto množiny. Je to ideálny koncept pre všetkých, ale pre mnohých nie je reálny.

Nechcem, aby to vyznelo, že zo zástupcov robotníckej triedy nemôžu vzniknúť  úspešní podnikatelia. Ale ak ste doteraz ešte nepočuli o niečom, ako sú privilegované výhody všetkých tých úspešných, inšpirujúcich, statočných a odvážnych zástupcov podnikateľskej sféry, ktorí zarábajú na tom, čo ich baví, neznamená to, že nič také nejestvuje. 

Súvisiace články

Aktuálne správy