Rast hospodárstva celého regiónu OECD sa možno zrýchli

Tempo rastu hospodárstva celého regiónu, ktorý zastrešuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), už možno ožíva. Objavili sa totiž prvé náznaky, že spomaľovanie dvoch najväčších svetových ekonomík – USA a Číny – sa zastavuje. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu OECD, ktorý dnes zverejnila na svojej internetovej stránke.
Podľa prieskumu, ktorý organizácia so sídlom v Paríži aktualizuje každý mesiac, kľúčový ukazovateľ ďalšieho vývoja pre celý región OECD, tzv. composite leading indicator (CLI), v apríli stagnoval na marcovej úrovni 99,6 bodu.
CLI Spojených štátov, najväčšej svetovej ekonomiky, sa pritom v apríli zvýšil, prvýkrát od júla 2014, a to na 98,95 bodu z 98,93 bodu v marci. Aj vyhliadky Číny sa podľa prieskumu zlepšili, o čom svedčí nárast jej CLI v apríli, už druhý mesiac po sebe, na 98,41 z 98,38 bodu v marci.
Ale CLI eurozóny ako celku sa v sledovanom mesiaci znížil na 100,38 bodu z predchádzajúcich 100,42 bodu, udržal sa však nad dlhodobým priemerom 100 bodov. Nad touto hranicou sa pohybuje od októbra 2014.
Nezmenila sa však hodnota tohto indikátora pre dve najväčšie hospodárstva eurozóny – Nemecko (zostala na úrovni 99,89 bodu) a Francúzsko (100,7 bodu), zatiaľ čo CLI Talianska, tretej najväčšej ekonomiky bloku, klesol na 100,5 zo 100,6 bodu. Tieto výsledky však naznačujú, že hospodársky rast regiónu, ktorý platí eurom, je stabilný.
Dobrou správou tiež je, že hodnota indikátora pre Brazíliu a Rusko vzrástla, čo znamená, že vyhliadky ich ekonomík sa zlepšujú.
Ale vývoj britského indikátora poukazuje na spomaľovanie jej hospodárskeho rastu, keďže aprílový CLI klesol na 99,1 z 99,2 bodu.
Kompozitný index hlavných ekonomických ukazovateľov (CLI) predpovedá vývoj v nasledujúcich šiestich mesiacoch pre región ako celok, aj pre jednotlivé členské štáty OECD.

Súvisiace články

Aktuálne správy