Svetová banka mierne zlepšila prognózu pre ruskú ekonomiku

Svetová banka (SB) mierne zlepšila svoju prognózu pre ruskú ekonomiku a najnovšie očakáva, že jej výkon tento rok klesne o 1,2 % namiesto o 1,9 %. Informovala o tom agentúra TASS.
V budúcom roku predpovedá banka Rusku oživenie hospodárskeho rastu. Podľa aktualizovaného odhadu SB by sa mal hrubý domáci produkt (HDP) Ruska v roku 2017 zvýšiť o 1,7 %, a nie o 1,1 %, ako očakávala ešte v apríli.
„Ruská ekonomika prechádza zložitým obdobím korekcie. Ale zároveň sa objavujú signály, že niektoré jej odvetia sa už začínajú odrážať od dna,“ uviedol Ayhan Kose z SB.
Poukázal pritom na oživenie ruského priemyslu, ktorý v apríli vzrástol, už druhý mesiac po sebe, a to medziročne o 0,5 %. A aj index nákupných manažérov z ruského sektora služieb sa v apríli zvýšil na 54,2 bodu z 52 bodov v marci.
Kose dodal, že aj rubeľ sa začína stabilizovať a tempo rastu inflácie v Rusku sa zmierňuje. Pripomenul však, že ekonomika stále do istej miery pociťuje negatívny vplyv sankcií Západu proti Rusku za jeho prístup ku kríze na Ukrajine.

Súvisiace články

Aktuálne správy