HDP eurozóny aj EÚ v 1. kvartáli vzrástol

Hospodárstvo eurozóny pokračovalo v 1. štvrťroku v raste a jeho tempo sa oproti predchádzajúcemu kvartálu dokonca mierne zrýchlilo. Informoval o tom dnes európsky štatistický úrad Eurostat.
Konkrétne, hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny po očistení od sezónnych vplyvov sa v 1. štvrťroku 2016 zvýšil o 0,6 % v porovnaní s predchádzajúcimi troma mesiacmi, keď medzikvartálne vzrástol o 0,4 %.
V medziročnom porovnaní stúpol výkon ekonomiky regiónu, ktorý zaviedol euro, v prvých troch mesiacoch 2016 o 1,7 %, rovnako ako v poslednom kvartáli vlani.
HDP celej 28-člennej Európskej únie (EÚ) po očistení od sezónnych vplyvov v 1. štvrťroku 2016 vzrástol medzikvartálne o 0,5 % (rovnako ako v období október-december 2015) a medziročne sa zvýšil o 1,8 %, čo je spomalenie oproti 2-% rastu v poslednom štvrťroku minulého roka.
Eurostat na ilustráciu uviedol, že ekonomika USA v 1. štvrťroku 2016 medzikvartálne vzrástla o 0,2 % a medziročne o 2 %.
Spomedzi členských štátov EÚ, ktoré Eurostatu dodali údaje za 1. štvrťrok, najrýchlejší medzikvartálny rast HDP dosiahli Rumunsko (1,6 %), Cyprus (0,9 %), Španielsko, Litva, Rakúsko a Slovensko (všetci o 0,8 %), Bulharsko a Nemecko (zhodne o 0,7 %). Medzikvartálny pokles HDP zaznamenali len Maďarsko (-0,8 %), Grécko (-0,5 %) a Poľsko (-0,1 %). Estónska ekonomika v sledovanom období stagnovala.
Čo sa týka jednotlivých komponentov, výdavky domácností v 1. štvrťroku vzrástli v eurozóne aj v EÚ zhodne o 0,6 %. Tvorba hrubého fixného kapitálu sa v euroregióne zvýšila o 0,5 % a v EÚ o 0,8 %. Export z eurozóny aj z celej únie v sledovanom období stúpol o 0,4 %, zatiaľ čo import sa zvýšil o 0,7 % v regióne, ktorý platí eurom a o 0,9 % v EÚ.
Výdavky domácností sa podieľali 0,3 percentuálnymi bodmi (p.b.) na HDP eurozóny a 0,4 p.b. na HDP celej EÚ. Aj hrubý fixný kapitál prispel k rastu HDP, a to 0,2 p.b. v prípade menovej únie a 0,1 p.b. v celej EÚ. Ale obchodná výmena mala negatívny vplyv na výsledný HDP v oboch blokoch, zatiaľ čo zmena hodnoty skladových zásob prispela k jeho rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy