Americký trh práce negatívne prekvapil

V piatok boli zverejnené zrejme najdôležitejšie dáta mesiaca, konkrétne nonfarm payrolls v USA, teda počet novovytvorených pracovných miest v USA mimo poľnohospodárstva a vládou vytvorených miest. Tie dosiahli len 38 tisíc, čo je najnižšie číslo od roku 2011. Očakávania boli na úrovni 160 tisíc, minulo mesačné dáta boli revidované nadol z 160 tisíc na 123 tisíc. Tieto dáta pohli trhmi výrazne, keďže úplne zmenili očakávania ohľadom šancí na júnové zvýšenie úrokových mier. Predstavitelia americkej centrálnej banky, Federal Reserve, povedali, že zvýšia v júni úrokové sadzby ak budú dáta z americkej ekonomiky naďalej pozitívne, čo už neplatí, keďže nonfarm payrolls patria k najdôležitejším číslam pre americkú ekonomiku.  Americká nezamestnanosť ale ešte poklesla, z 5% až na 4.7%, pričom analytici očakávali pokles na 4.9%.

V Európe boli zverejnené indexy nákupných manažérov v službách, ktoré zväčša ostali nad 50, teda v pásme expanzie. Z veľkých krajín je výnimkou Taliansko, kde index výrazne spadol z 52.1 na 49.8. Francúzsko, Španielsko, Nemecko a Eurozóna ako celok ostali v pásme nad 50. Veľká Británia si v tomto indexe polepšila z 52.3 na 53.5, pri očakávaniach na úrovni 52.4, napriek hrozbe Brexitu. Európske indexy končili deň zmiešane, keď britský FTSE 100 rástol o 0.39%, Euro Stoxx klesol o 1.2%, DAX klesol o 1.09%, a CAC 40 o 0.99%. Dáta amerického trhu práce stlačili dolár výrazne nadol, z čoho profitovalo euro. EUR/USD sa počas obchodného dňa obchodoval skoro 2% vyššie, čo stlačilo európske akcie nadol.

V USA boli taktiež zverejnený index nákupných manažérov, ktorý vzrástol jemne, z 51.2 na 51.3 a nenaplnil očakávania, ktoré hovorili o raste na 51.4 bodov. Továrenské objednávky v USA rástli o 1.9%, prekonávajúc očakávania na úrovni 0.8% a minulo mesačné dáta, ktoré boli revidované z 1.1% na 1.7%. Napriek tomu, že dáta z trhu práce spravili zvýšenie sadzieb menej pravdepodobné, americké indexy reagovali prepadom, keďže čísla taktiež ukázali, že americká ekonomika možno nie je tak zdravá ako by sa zdalo. Indexy končili v červenom, Dow Jones -0.14%, SPX -0.19%, NASDAQ -0.53%.

Súvisiace články

Aktuálne správy