Jeremy Corbyn sľubuje: Zruším kontroverznú dohodu TTIP

, politico Foto: SITA/AP

Bristký labourista Jeremy Corbyn urobil významný krok v boji proti Brexitu. SľúbiL zrušiť kontroverznú obchodnú dohodu medzi EÚ a Spojenými štátmi.

Vo svojom prejave v Londýne, Corbyn hovoril o tom, že ak ho zvolia za premiéra, zhodí zo stola Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo ešte pred tým, než vstúpi do platnosti. Zaviazal sa tiež spolupracovať s konzervatívcami a škótskymi nacionalistami v parlamente aby spoločne dohodu blokovali.

TTIP sa stala hlavnou témou pre ľavicových aktivistov v Británii, mohla by podľa nich ohroziť vládou financovanú Národnú zdravotnú službu tým, že prinúti verejné nemocnice prijať zákazky súkromných amerických zdravotníckych firiem. Corbynovo vystúpenie by mohlo ovplyvniť priaznivcov pre zotrvanie Británie v únii, ktorým sa nepáči dohoda s Washingtonom.

Corbynov frontálny útok na TTIP vo štvrtok sa spája s dramatickým vyhlásením Baracka Obamu počas návštevy v Londýne ešte v apríli tohto roka. Odzneli vtedy slová, že Veľká Británia bude musieť byť na "konci fronty" v budúcich obchodných rokovaniach, ak by sa rozhodla opustiť EÚ. Obamovo vyjadrenie malo byť varovným signálom, že ekonomika britských ostrovov bude na tom horšie, ak sa trhne od únie.

Vysoko postavený zdroj odmietol, že by tvrdenie Corbyna poškodilo kampaň labouristov."Naši voliči to budú musieť akceptovať," uviedol zdroj. "Chystáme sa zaujať rázny postoj proti TTIP. Naši fanúšikovia o tom musia byť uistení." Corbyn je presvedčený, že je potrebné vyjadriť podporu pre zotrvanie v EÚ, uprostred rastúceho hnevu voči globalizácii, nadnárodným firmám a voľnému pohybu.

Tisíce aktivistov už vyjadrilo svoj nesúhlas s TTIP, povedal Corbyn a dodal, že by sa to negatívne odrazilo na sociálnej oblasti. Dodal, že cítil potrebu podporiť francúzskeho prezidenta Françoisa Hollandeho, ktorý rovnako sľúbil zablokovať súčasnú dohodu. "Dnes dávame tento sľub aj my, aj my odmietame TTIP a vo vláde ho budeme vetovať."

Podpora TTIP medzi európskymi lídrami opadla. Hollande hovorí, že jeho krajina súčasnej podobe hovorí jasné nie. Nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel prezentuje postoj, že jeho sociálni demokrati nemajú záujem "byť súčasťou zlého obchodu. "

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v pondelok uviedol, že požiada vedúcich predstaviteľov EÚ, aby znovu potvrdili svoj záväzok k TTIP v Európskej rade na konci júna.

Avšak, európska komisárka pre obchod Cecilia Malmströmová tento týždeň vyhlásila, že aj keď neexistuje žiadna dohoda, neznamená to automaticky, že rozhovory zlyhali. To, že sa nepodarí zabezpečiť dohodu pred odchodom Baracka Obamu z funkcie, čo bol ideálny scenár pre TTIP vyjednávačov, "neznamená to smrť pre TTIP, je to len meškanie TTIP, "povedala Malmströmová.

Súvisiace články

Aktuálne správy