Maloobchod EÚ v apríli medzimesačne vzrástol o 0,5 %

Aprílové maloobchodné tržby v rámci eurozóny sa medzimesačne nezmenili, slovenský maloobchod medzimesačne posilnil o 0,5 %.

Maloobchodné tržby v Európskej únii podľa sezónne upravených údajov v apríli medzimesačne posilnili o 0,5 % a v rámci eurozóny sa nezmenili. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa kalendárne upravené aprílové tržby maloobchodu v Európskej únii zvýšili o 2,4 % a v rámci eurozóny stúpli o 1,4 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad EÚ Eurostat.

Tržby slovenského maloobchodu v apríli medzimesačne posilnili o 0,5 %, čiže rovnako ako bol priemer za celú EÚ. Medziročný rast slovenského maloobchodu však bol výraznejší, keďže jeho tržby oproti aprílu minulého roka vzrástli o 3,7 %. V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, sa maloobchodné tržby medzimesačne najviac zvýšili v Dánsku (4,5 %), Poľsku (3,7 %) a Rumunsku (2,8 %). Pokles aprílových tržieb oproti marcu evidovali vo Fínsku (-1,2 %), Nemecku (-0,9 %) a na Malte (-0,1 %).

V medziročnom porovnaní sa maloobchodu v apríli darilo najviac v Rumunsku, kde sa tržby zväčšili o 20,1 %. Druhý najvýraznejší medziročný rast evidovali v Luxembursku, kde tržby posilnili o 16,7 %, a na treťom mieste bolo Poľsko s medziročným rastom tržieb o 6,6 %. Medziročné oslabenie maloobchodu v apríli evidovali v Belgicku (-2,3 %) a v Nemecku (-0,6 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy