Súkromný sektor eurozóny zrýchlil v máji tempo rastu

Aktivita súkromného sektora eurozóny vzrástla v máji výraznejšie, než naznačovali predbežné odhady. Ukázali to dnes zverejnené konečné údaje spoločnosti Markit Economics. Informoval o tom portál RTTNews.
Kompozitný index nákupných manažérov v eurozóne, ktorý zahrňuje aktivitu vo výrobnom sektore aj v sektore služieb, vzrástol podľa Markit Economics v máji na 53,1 bodu z 53 bodov v apríli. Rýchly odhad poukazoval na pokles indexu na 52,9 bodu. Konečný údaj tak znamená, že aktivita súkromného sektora eurozóny pokračovala minulý mesiac v raste, nakoľko rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Tempo rastu sa pritom ešte mierne zrýchlilo, zatiaľ čo rýchly odhad naznačoval spomalenie tempa rastu.
K miernemu zrýchleniu prispel najmä sektor služieb, ktorý sám zaznamenal zrýchlenie tempa rastu. Príslušný index nákupných manažérov pre sektor služieb dosiahol v máji 53,3 bodu, čo znamená 3-mesačné maximum. V apríli dosiahol 53,1 bodu. V rýchlom odhade Markit Economics počítala so stagnáciou na aprílovej úrovni. V raste pokračoval aj výrobný sektor, no slabším tempom než v apríli.
Čo sa týka najväčších ekonomík, v Nemecku a vo Francúzsku sa tempo rastu súkromného sektora zrýchlilo, naopak, v Taliansku a Španielsku zaznamenalo spomalenie. Nemecký kompozitný index nákupných manažérov dosiahol v máji 54,5 bodu oproti 53,6 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Oproti rýchlemu odhadu to však predstavuje mierny pokles, keďže Markit Economics pôvodne uvádzala rast indexu na 54,7 bodu.
Vo Francúzsku vzrástol kompozitný index na 6-mesačné maximum 50,9 bodu oproti 50,2 bodu v apríli. Aj v tomto prípade je však konečný údaj slabší než rýchly odhad, ktorý Markit Economics stanovila na úrovni 51,1 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy