Fed asi odloží zvýšenie úrokových sadzieb, počká na výsledok britského referenda

Americká centrálna banka sa pre zvýšenie úrokových sadzieb pravdepodobne rozhodne až po referende v Británii o zotrvaní krajiny v Európskej únii. Informovala o tom agentúra Reuters.
Podľa niektorých analytikov práve geopolitické riziká zrejme povedú k odkladu zvýšenia úrokových sadzieb najskôr na júl, napriek tomu, že predstavitelia Federálneho rezervného systému (Fed) sa v podstate zhodli, že vývoj ekonomiky USA umožňuje zvýšiť sadzby už na júnovom zasadnutí. Podľa najnovších informácií je pravdepodobnosť zvýšenia úrokových sadzieb v USA už v júni len na úrovni 17 %, zatiaľ čo v prípade júlového zvýšenia dosahuje okolo 57 %.
K opatrným hlasom sa tento týždeň pridal aj člen vedenia Fedu Daniel Tarullo, podľa ktorého je prípadný brexit faktorom, ktorý by americká centrálna banka mala na svojom júnovom zasadnutí zvážiť. Ako dodal, britské hlasovanie bude mať zásadný vplyv na finančné trhy.
Tohtomesačné zasadnutie Fedu pripadá na 14. a 15. júna, pričom referendum o zotrvaní či odchode Británie z EÚ je naplánované na 23. júna. Podľa ostatných prieskumov verejnej mienky sa v Británii očakáva veľmi tesný výsledok.

Súvisiace články

Aktuálne správy