Súkromný sektor v USA vytvoril v máji vyše 170.000 nových miest

Súkromný sektor v USA vytvoril v máji vyše 170.000 nových pracovných miest, viac než v predchádzajúcom mesiaci, pričom výsledok je zhruba v súlade s očakávaniami ekonómov. S odvolaním sa na dnes zverejnené údaje spoločnosti ADP o tom informovali agentúra AP a portál RTTNews.
ADP uviedla, že americký súkromný sektor vytvoril v máji celkovo 173.000 nových pracovných miest po 166.000 pracovných pozíciách vytvorených v apríli. Údaj za apríl predstavuje revíziu smerom nahor, keďže ADP pôvodne uvádzala tvorbu nových pracovných miest v apríli na úrovni 156.000. Analytici očakávali, že v máji vznikne v súkromnom sektore okolo 175.000 nových pozícií.
V rámci jednotlivých sektorov sa počet nových pracovných miest zvýšil v stavebníctve, lodnej doprave či maloobchode. Naopak, vo výrobnom sektore sa počet pracovných miest znížil.
Májový a aprílový výsledok sú slabšie než priemer za posledný polrok, ktorý predstavuje približne 210.000 nových pracovných miest mesačne, dodala ADP. Napriek tomu, aj úroveň z mája, ak sa udrží, je podľa ekonómov dostatočná na postupné znižovanie miery nezamestnanosti.
Trhy teraz čakajú na správu americkej vlády o celkovom vývoji na trhu práce, ktorá zahrňuje aj verejný sektor. Údaje zverejní ministerstvo práce v piatok 3. júna, pričom sa očakáva, že oznámi vytvorenie okolo 160.000 nových pracovných miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy