Štáty OPEC sa opäť nedohodli na obmedzení produkcie

Členské štáty Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa na svojom dnešnom zasadnutí vo Viedni nedohodli na novom ťažobnom limite, ktorý by prispel k zvýšeniu cien suroviny. Proti bol najmä Irán, ktorý sa rozhodol vrátiť svoju produkciu na úroveň spred zavedenia sankcií západnými krajinami. V platnosti tak zostáva pôvodná ťažobná politika ropného kartelu. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Zdroje z OPEC pritom pred zasadnutím naznačovali, že niektorí členovia kartelu sú ochotní zvážiť nový ťažobný limit. Viacerí analytici ale o takomto kroku pochybovali a ich odhady sa aj naplnili.
Vyhlásenie na záver schôdzky neobsahuje žiadne konkrétne prísľuby, len všeobecne zdôrazňuje potrebu spolupráce členských štátov s cieľom stabilizovať trh. V úsilí trhy upokojiť Saudská Arábia, ktorá je kľúčovým producentom, uviedla, že napriek nedohode neplánuje výrazne zvyšovať ťažbu a trh zaplavovať ďalšou ropou.
Členské štáty OPEC sa zároveň zhodli na novom generálnom tajomníkovi organizácie. Tým sa stane Mohammed Barkindo z Nigérie, ktorý post šéfa OPEC prevezme na najbližšie tri roky v auguste. Vo funkcii nahradí Líbyjčana Abdalláha Badrího.

Súvisiace články

Aktuálne správy