ECB zvýšila prognózu rastu ekonomiky eurozóny v roku 2016 na 1,6 %

Európska centrálna banka (ECB) revidovala svoj odhad vývoja ekonomiky eurozóny v tomto roku, ako aj miery inflácie, pričom v obidvoch prípadoch údaje upravila smerom nahor. Informovala o tom agentúra DPA.
Ako uviedol prezident ECB Mario Draghi, ekonomika eurozóny by tento rok mala vzrásť o 1,6 %, zatiaľ čo v marci banka odhadovala tohtoročný rast na úrovni 1,4 %. Na budúci rok ECB odhaduje mierne zrýchlenie tempa rastu na 1,7 % a s rovnakým rastom počíta banka predbežne aj v roku 2018. Na rok 2018 tak mierne zhoršila prognózu rastu, keď v marci počítala s rastom v danom roku na úrovni 1,8 %.
O niečo výraznejšie v porovnaní s pôvodnou prognózou by mali rásť aj spotrebiteľské ceny. Podľa ECB rast spotrebiteľských cien tento rok dosiahne 0,2 %, zatiaľ čo v marci banka očakávala rast na úrovni 0,1 %. K miernemu zlepšeniu prognózy prispel podľa Draghiho rast cien ropy.
Výraznejší rast spotrebiteľských cien sa očakáva v budúcom a nasledujúcom roku. ECB predpokladá, že v roku 2017 sa ceny zvýšia o 1,3 % a v roku 2018 zrýchlia tempo rastu na 1,6 %. V prípade týchto rokov tak banka ponechala prognózu na marcovej úrovni. Inflačný cieľ banky je stanovený na úrovni tesne pod 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy