Poliaci prišli Slovákom ukázať sever krajiny ležiaci na pobreží Baltského mora

Pobrežie Baltského mora, odkiaľ pochádza jantár a rozprestierajú sa na ňom mestá Gdansk či Gdyňa – to je región, ktorý by Poľsko chcelo viac predstaviť a ukázať slovenským turistom. Dnes tak opäť po piatich rokoch zorganizovali Poľský deň mora v Bratislave. V rámci neho sa otvorí tiež výstava „Lode a prístavy poľského Baltiku“, ktorá bude od 3. júna do 15. septembra prístupná návštevníkom v Múzeu dopravy v Bratislave.
„Máme dojem, že pre slovenských turistov sa Poľsko končí v Krakove a občas vo Varšave,“ opísal pre TASR veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku Leszek Soczewica. Práve preto si myslí, že je potrebné propagovať regióny Poľska, ktoré sú turisticky atraktívne, ale nie veľmi známe.
To isté však podľa neho platí aj v prípade poľských turistov na Slovensku. Tí sú síce po českých dovolenkároch druhou najväčšou skupinou zahraničných turistov v Slovenskej republike, ale zvyčajne končia v Tatrách, Slovenskom raji a zriedkavo zájdu aj do Bratislavy.
„Zdieľam názor vášho prezidenta, ktorý nám, Poliakom, vždy opakuje, že sme si veľmi blízkymi národmi, ale v skutočnosti sa nie príliš poznáme,“ dodal Soczewica. Vzájomnému poznávaniu a podpore cestovného ruchu by tak mala pomôcť aj užšia spolupráca obidvoch krajín. Pod spoločnou značkou by sa chceli prezentovať aj na vzdialenejších trhoch, napríklad v Ázii.
Medzi Slovenskom a Poľskom pritom v súčasnosti funguje letecké spojenie z Košíc do Varšavy, ktoré sa spustilo v tomto roku. „Veríme, že keď bude rozmer spolupráce rásť, tak spoločnými silami otvoríme aj nové dopravné spojenia,“ avizoval Soczewica.
Čo sa týka výstavy „Lode a prístavy poľského Baltiku“, návštevníci sa prostredníctvom nej môžu vybrať po Jantárovej ceste smerom na sever k poľským prístavom či plážam. Výstava je rozdelená do piatich častí a okrem iného prezentuje prístavné mestá Gdansk a Gdyňu. Návštevníci si môžu pozrieť aj 15 veľkých modelov historických a súčasných obchodných aj vojenských lodí.
Soczewica však pripomenul aj pozitívne sa vyvíjajúcu slovensko-poľskú obchodnú výmenu a hospodársku spoluprácu. Za posledných 20 rokov sa podľa jeho slov poľsko-slovenská obchodná výmena zväčšila 27-násobne. „A za posledných päť rokov táto obchodná výmena vzrástla o 40 %,“ vyčíslil. Napríklad v minulom roku podľa neho rozsah vzájomnej obchodnej výmeny medzi krajinami dosiahol osem miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy