Dnes zasadá ECB: V zálohe je ďalšia expanzia, ale tón zostane holubičí

, ČSOB,J&T Banka Foto: SITA/AP

Hlavnú pozornosť dnes bude pútať zasadnutie ECB, ktorá by však nemala podľa očakávaní meniť svoju menovú politiku. Trh sa tak predovšetkým zameria na slovník jej šéfa na následnej tlačovej koncerencii.

Šéf ECB Mario Draghi by dnes nemal byť pod veľkým tlakom. Vďaka tomu, že sa FED chystá na ďalšie utiahnutie menových kohútov, euro na fronte s dolárom od aprílového zasadnutia citeľne oslabilo a nemalo by držať infláciu v eurozóne na uzde.

Navyše z vyšších amerických sadzieb a drahšieho dolára nemajú v tejto chvíli, na rozdiel od začiatku roka, smrť v očiach rozvíjajúce sa ekonomiky vrátane Číny. Aj preto sa relatívne drží cena ropy a s ňou opatrne vzrástli aj inflačné očakávania. ECB si po silnom prvom kvartáli nemusí nijako lámať hlavu s výkonom ekonomiky. Ten síce v ďalšom priebehu roka pravdepodobne spomalí, podľa čísiel PMI a Ifo by to ale nemalo byť kritické.


 

Čo teda dnes čakať od ECB? Nič nové pravdepodobne nepredstaví. Mario Draghi zopakuje, že je potrebné počkať si "trpezlivo" na efekty marcových opatrení. V posledných týždňoch už niekoľkokrát zdôraznil, že na efekty netradičných menových nástrojov je potrebné čakať dlhšie a trpezlivejšie než na efekty nižších sadzieb. Samotný program na skupovania korporátnych dlhopisov ostatne štartuje až v tomto týždni. ECB od 1. júna mieni nakupovať korporátne dlhopisy v celkovom objeme 5-10 miliárd eur. 80 % dostupných dlhopisov je z Nemecka, Francúzska, Talianska alebo Španielska.

Aj keď ECB zostane dnes stáť na mieste, pravdepodobne bude chcieť zdôrazniť rozdiely medzi Amerikou a Európou, Mario Draghi by mal potvrdiť pretrvávajúcu holubičiu orientáciu ECB a zdôrazniť, že je na rozdiel od FEDu kedykoľvek pripravený naopak menové kohúty znovu uvoľniť. Krátke európske sadzby a výnosy ale pravdepodobne v reakcii na jeho slová zostanú stabilné. Aj preto eurodolár zostane ďalej viac pod taktovkou amerických čísel a vývoja očakávania na ďalší rast sadzieb FEDu.

Súvisiace články

Aktuálne správy