EÚ po roku bilancuje úspechy fondu pre strategické investície

Európska komisia (EK) dnes pripomenula, že rok po tom, ako bol vytvorený Európsky fond pre strategické investície (EFSI), možno preskúmať, čo v tomto investičnom pláne fungovalo dobre, čo sa dá zdokonaliť a ako ďalej napredovať.
Predseda EK Jean-Claude Juncker pred 18 mesiacmi odštartoval Investičný plán pre Európu a o niekoľko mesiacov neskôr vznikol aj EFSI. Komisia oznámila, že sa chce podeliť o získané skúsenosti a predkladá ďalšie návrhy s cieľom zaistiť ambicióznu budúcnosť fondu EFSI.
Juncker v tejto súvislosti vyhlásil, že jeho investičný plán funguje aj napriek predpovediam pesimistov.
„Európsky fond pre strategické investície dennodenne vytvára pracovné miesta a podnecuje investície do reálnej ekonomiky. Navrhujeme ho preto zachovať aj po roku 2018. Buďme ambiciózni v našom úsilí vrátiť Európu na cestu investícií,“ zdôraznil šéf eurokomisie.
Podpredseda EK zodpovedný za pracovné miesta, rast, investície a konkurencieschopnosť Jyrki Katainen dodal, že vďaka tomuto fondu exekutíva EÚ spolu s Európskou investičnou bankou (EIB) za posledný rok už veľa dosiahli.
„Podporili sme inovačné energetické projekty, zdravotné strediská, rozvoj miest a vysokorýchlostné širokopásmové pripojenie. Prístup k novým zdrojom financovania získalo takmer 150.000 malých a stredných podnikov,“ opísal situáciu Katainen. Dodal, že vďaka EFSI vzniklo centrum, ktoré predkladateľom projektov poskytuje poradenské služby a technickú podporu. Okrem toho funguje aj nový portál, na ktorom môžu predkladatelia predstaviť online svoje projekty investorom z celého sveta.
Európsky fond pre strategické investície je ústredným prvkom investičného plánu EK. Fond, ktorý spravuje EIB, má do polovice roku 2018 zmobilizovať najmenej 315 miliárd eur dodatočných investícií do reálnej európskej ekonomiky.
Fond EFSI poskytuje záruku za prvotné straty, vďaka čomu mohla EIB investovať do viac projektov, niekedy rizikovejších, a tiež investovať skôr, než by to bolo možné bez EFSI.
Celkovo fond EFSI pôsobí už v 26 členských štátoch, pričom na základe doteraz schválených projektov sa očakáva, že podnieti investície vo výške 100 miliárd eur. Z fondu EFSI mali doteraz prospech najmä malé a stredné podniky.
Komisia zároveň oznámila, že dnes oficiálne uviedla do prevádzky ďalší prvok investičného plánu, takzvaný Európsky portál investičných projektov (EIPP), čo je online platforma, ktorá združuje európskych predkladateľov projektov a investorov z EÚ i mimo nej.
Portál zvýši viditeľnosť investičných projektov v celej Európe. Takýto portál požadovali najmä investori a exekutíva EÚ im vyšla v ústrety.

Súvisiace články

Aktuálne správy