Nemecko nemá v pláne predať svoj 11-% podiel v koncerne Airbus Group

Nemecko nemá v pláne predať svoj 11-% podiel v koncerne Airbus Group (predtým známy ako EADS), ktorý je najväčším výrobcom lietadiel v Európe. Uviedla to Brigitte Zypriesová pre agentúru Reuters v predvečer otvorenia leteckej šou v Berlíne.
Zypriesová je tzv. parlamentná štátna tajomníčka pre nemecké ministerstvo hospodárstva. Jej úlohou je pomáhať ministrovi s plnením úloh a najmä udržiavať dobré vzťahy medzi ministerstvom a oboma komorami parlamentu, parlamentnými výbormi a stranami.
Zypriesová na otázku Reuters pripustila, že Nemecko v minulosti uvažovalo o predaji svojho podielu v Airbuse, ale nakoniec sa rozhodlo ponechať si ho, aby neprišlo o hlasovacie práva v jeho predstavenstve, a tak aj o svoj vplyv na koncern.
Predaj nemeckého podielu v Airbuse by mohol tiež otvoriť dvere pre vstup čínskej firmy do koncernu, v ktorom má aj francúzska vláda rovnaký, teda 11-% podiel.
Slovám Zypriesovej predchádzalo vyhlásenie nemeckého ministra hospodárstva Sigmara Gabriela, ktorý by podľa vlastných slov privítal alternatívnu ponuku na kúpu výrobcu robotov Kuka k ponuke čínskeho výrobcu spotrebičov Midea za 4,5 miliardy eur.
Kuka je najväčším výrobcom priemyselných robotov v Nemecku a najnovším objektom v hľadáčiku čínskych firiem. Ázijská ekonomika, druhá najväčšia na svete, sa totiž chce zmeniť z krajiny s najlacnejšou výrobou na vyspelé priemyselné centrum.
Zdroj z nemeckej vlády v tejto súvislosti uviedol, že Berlín preskúma, aká dôležitá je technológia firmy Kuka pre digitalizáciu nemeckého priemyslu, čo je priorita kabinetu kancelárky Angely Merkelovej.

Súvisiace články

Aktuálne správy