A je to tu: Slávny graf s čiernymi labuťami v aktuálnej verzii

, Business Insider Foto: SITA/AP

Čierne labute z dielne Société Générale sú už vonku. Pozrite si udalosti, ktoré nie sú pravdepodobné, ale ak nastanú, spôsobilo by to chaos na svetových trhoch.

Opäť je to stabilita Európy, ako hlavný zdroj obáv a s tým spojené referendum o Brexite. Soc Gen odhadujú až 40 % pravdepodobnosť, čo je veľmi vysoké skóre, politickej neistoty v Európe, čo by mohlo vyústiť do chaosu na finančných trhoch.

Pozrime sa, ako to komentuje Soc Gen. Rakúsko bolo veľmi blízko pohodlného zvolenia krajne pravicového prezidenta. Úľava po vyhlásení výsledkov bola hmatateľná, ale politické riziko v nadchádzajúcich štvrťrokoch pretrváva. Neočakávané výsledky môžu prekvapiť, nech už je to rozsudok OMT z nemeckého ústavného súdu  21. júna, referendum o vystúpení Veľkej Británie 23. júna, španielske voľby 26. júna, talianske referendum v októbri a pri pohľade do roku 2017, voľby vo Francúzsku, Nemecku, Holandsku a možno aj v Taliansku.

Či to nakoniec budú dobré alebo zlé správy, akýkoľvek neočakávaný výsledok pravdepodobne prinesie šok a neistotu. Výsledkom by bolo menej rizikové správanie sa na trhoch a krátkodobý protivietor do plachiet výnosov. Neistota z politiky by sa podľa nás mohla odraziť na 0,5 % poklese od roku 2014 a bude pokračovať aj v najbližších rokoch. V prípade neočakávaného výsledku by sa le toto číslo mohlo viac ako zdvojnásobiť.

Čína je podľa Soc Gen aj naďalej rizikom, predpovedajú jej 30 % pravdepodobnosť tvrdého pristátia. "Potenciál politických chýb v Číne je značný, a to tým skôr, že rastie bublina na trhu s nehnuteľnosťami," píše  Soc Gen "Úrady sú chcú začať rozpoznávať a riešiť stále väčšie množstvo nesplatiteľných úverov. Tento prístup pokus- omyl predstavuje jedno z rizík spomalenia tamojšej ekonomiky."

Súvisiace články

Aktuálne správy