Kolektívne dohodnuté mzdy v Nemecku stúpli o 2,1 %

Odborové organizácie v krajine zastupujú zhruba 19 mil. pracovníkov a mzdové dohody vyjednávajú raz za jeden alebo dva roky.

Mzdy, na ktoré sa vzťahuje kolektívne vyjednávanie, v Nemecku v prvom štvrťroku tohto roka v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka posilnili o 2,1 %. Informoval o tom v pondelok nemecký štatistický úrad. Toto zvýšenie podporilo očakávania, že súkromná spotreba v tomto roku nahor posunie rast najväčšej európskej ekonomiky. Kolektívne dohodnuté mzdy podľa vykazovania nemeckým štatistickým úradom zahŕňajú základné mzdy aj odmeny.

Kolektívne dohodnuté mzdy v krajine počas januára až marca stúpli výraznejšie ako spotrebiteľské ceny, ktoré sa počas toho istého obdobia zvýšili o 0,3 %. Odborové organizácie v Nemecku zastupujú zhruba 19 mil. pracovníkov a mzdové dohody vyjednávajú raz za jeden alebo dva roky.

Nemecký hrubý domáci produkt v prvom kvartáli tohto roka posilnil o 0,7 %. Spotrebiteľské výdavky a stavebné investície k hospodárskemu rastu krajiny prispeli zhodne po 0,2 percentuálneho bodu. Štátne výdavky k rastu ekonomiky počas januára až marca prispeli 0,1 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy