Dopravcovia avizujú pre zákony o minimálnej mzde protesty

Združenia dopravcov z desiatich európskej krajín budú protestovať proti zákonom, ktoré nariaďujú vo Francúzsku, ale aj v Nemecku, platiť vodičom za čas odpracovaný v týchto krajinách ich minimálnu mzdu.

Slovenskí dopravcovia v združení ČESMAD Slovakia podporujú iniciatívu desiatich európskych združení dopravcov, ktorí žiadajú ochrániť jednotný európsky trh pred nariadeniami francúzskeho a nemeckého zákona o minimálnej mzde. Títo dopravcovia by mali hromadne vyjadriť svoj nesúhlas 31. mája. Zástupcovia dopravcov zároveň zaslali dva otvorené listy. Jeden francúzskemu prezidentovi Francoisovi Hollandovi a druhý šéfovi Európskej komisie Jean – Claude Junckerovi. V týchto listoch požadujú, aby bol zákon upravený a netýkal sa zahraničných dopravných spoločností.

Dopravcovia upozorňujú na to, že Francúzi prichádzajú s návrhom zákona o minimálnej mzde napriek tomu, že nemecký zákon, ktorý určuje podmienky aj zahraničným dopravcom na nemeckom území, ešte stále skúma Európska komisia. V praxi by jeho zavedenie znamenalo, že od 1. júla bude dopravná spoločnosť, ktorá bude prepravovať tovar do alebo z Francúzska, povinná zaplatiť svojmu vodičovi hodiny odpracované na francúzskom území tunajšou hodinovou minimálnou mzdou, ktorá je v súčasnosti viac ako 9 eur. Zástupcovia dopravcov hovoria, že v podstate ide o ochranu francúzskych spoločností pred dopravnými kapacitami najmä zo strednej a východnej Európy, kde sú podmienky stanovené týmto zákonom neakceptovateľné.

„Slovenskí dopravcovia nie sú v postavení, ktoré by im umožňovalo vyplácať svojich vodičov podľa francúzskeho alebo nemeckého zákona o minimálnej mzde. Ekonomická situácia u nás a v týchto štátoch je úplne odlišná, čo teda slovenské spoločnosti stavia do značnej nevýhody. Pre menšie firmy môžu zvýšené náklady na mzdu vodiča alebo zástupcu spoločnosti vo Francúzsku znamenať aj zánik, a tomu musíme zabrániť,“ tvrdí generálny tajomník združenia ČESMAD Pavol Reich.

Súvisiace články

Aktuálne správy