Ceny v apríli 2016 mierne rástli, deflácia sa zmiernila

Spotrebiteľské ceny na Slovensku sa podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR v apríli 2016 v priemere medzimesačne zvýšili o 0,3 %, dynamika ich medziročného poklesu (deflácia) sa zmiernila z 0,5 % na 0,4 %. Uviedol to na margo aprílovej inflácie v SR analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák.
„Hoci sa Slovensko nachádza v deflácii už viac ako dva roky, miera deflácie je stále relatívne mierna, ťahaná výlučne ponukovými faktormi. Takáto forma deflácie ekonomike v zásade neškodí, práve naopak, spotrebu domácnosti podporuje, keď klesajúce ceny energií a potravín zvyšujú disponibilné zdroje domácnosti na ostatné výdavky,“ priblížil. K rastu cien v apríli prispeli podľa neho rastúce ceny ropy a teda pohonných hmôt, ale aj vyššia dopytová inflácia.
Ceny potravín sa v apríli podľa neho medzimesačne zvýšili o 0,2 %, pričom tento rast sa dá pripísať z veľkej časti najmä na vrub sezónnych faktorov. „Dynamika medziročného poklesu cien potravín sa tak opäť mierne prehĺbila z 2,2 % na 2,5 %. Výrazný medziročný pokles cien vykazujú najmä ceny mäsa, aj kvôli nižšej DPH a ceny mlieka, syrov a vajec,“ poznamenal.
Naďalej podľa jeho slov platí, že v ekonomike neexistuje žiaden silnejší inflačný ťahúň a tento stav by mal pretrvávať aj počas väčšiny tohto roka. Nízka cena ropy a ostatných energetických komodít okrem priameho vplyvu cez ceny pohonných hmôt a regulovaných cien energií spomaľuje aj zotavenie dopytovej inflácie. Návratu cien potravín do plusu bránia aj daňové zmeny (zníženie DPH na vybrané potraviny). „Inflácia by sa preto mohla vrátiť do kladných hodnôt najskôr v závere tohto roka, po takmer troch rokoch, keď postupne začne odznievať efekt nízkej ceny ropy,“ dodal Koršňák.
„Dôvodom prečo sú medziročne ceny stále nižšie však zostávajú naďalej ceny potravín, bývania, ale už aj dopravy. V prípade cien bývania už bolo ohlásené ďalšie znižovanie cien plynu. Predpokladáme, že ak by avizovaný 5-% pokles prišiel v septembri 2016, tak dopad na celkovú infláciu by bol v tomto roku iba obmedzený. Na konci roka by ceny mohli byť vyššie už aj v medziročnom porovnaní o 0,7 % a celoročný priemer by sa podľa našich odhadov mal dostať len tesne pod nulu,“ myslí si ekonomický analytik Tatrabanky Boris Fojtík.
ŠÚ SR dnes informoval, že v apríli 2016 sa v porovnaní s aprílom 2015 spotrebiteľské ceny v úhrne znížili o 0,4 %. Spotrebiteľské ceny sa v apríli 2016 medzimesačne v úhrne zvýšili o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy