Smotánka v londýnskej City: Jeden podstatný dôvod, prečo sa oplatí mieriť vysoko

, businessinsider Foto: SITA/AP

Ani vo svete veľkých peňazí nie sú všetky pracovné pozície ohodnotené rovnako, ale bez ohľadu na túto skutočnosť, ak pracujete v stredobode finančného sveta, môžete očakávať celkom slušný plat.

Podľa nových údajov spoločnosti zaoberajúcej sa platmi, Emolument, ani tí najhorší z londýnskej City si domov nedonesú menej ako 104 000 libier ročne, čo predstavuje takmer štvornásobok priemerného platu vo Veľkej Británii.

Zamestnanci vo finančnom sektore, ktorých stránka opisuje ako obslužný personál, ktorí zabezpečujú aby jednotlivé operácie v bankách a v maklérmi spravovaných fondoch prebiehali hladko. Ak sa títo ľudia vypracujú na pozíciu riaditeľa, zarobia ročne 104 000 libier. Z toho plat tvorí 88 000, bonusy a prémie ďalších 16 000. To sú teda najhoršie zarábajúci.

Na druhom konci spektra nájdeme  najlepšie platených pracovníkov vo finančnom sektore v Británii. Sú to tí, ktorí pracujú pre banky v oblasti fúzií a akvizícií, čo sa dlho považovalo sa najočarujúcu a najvzrušujúcu časť bankovníctva. Ak ich kolegovia oslovujú pán riaditeľ, znamená to, že v priemere zarobia okolo 326 000 libier ročne. 178 000 vo forme platu a na príplatkoch 148 000. A čo musia za to „firme“ ponúknuť?. Dá sa povedať, že takmer nulový súkromný život, misky váh sú značne naklonené v prospech toho profesionálneho. Emolument uvádza, že práca na projektoch z oblasti fúzií a akvizícií trvá síce len niekoľko týždňov alebo mesiacov, ale vyžaduje si pracovný čas 24 hodín denne 7 dní v týždni.

Ďalšie dobre ohodnotené pracovné miesta z hornej časti stupnice platových tried zahŕňajú obchodovanie, vrátane inštitucionálneho predaja.  Odborníci sa zhodnú v tom, že odmeny v bankovníctve, už nie sú tým, čo bývali aj keď ide o najlepšie platený sektor. Senior bankári, ktorí boli počas svojej kariéry zvyknutí na pohodlný život na vysokej nohe vďaka vyplácaným vysokým bonusom sa dnes ocitli vo svete, kde veľkú časť ich príjmov zhltnú náklady na udržanie vysokého štandardu chodu domácnosti a nie pánske huncútstva na aké boli zvyknutí pred 10 rokmi.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy