Medzikvartálny rast eurozóny aj celej EÚ sa zrýchlil

Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny v prvom štvrťroku medzikvartálne posilnil o 0,5 % po raste o 0,3 % v predošlom kvartáli, HDP celej Európskej únie medzikvartálne vzrástol o tiež o 0,5 % po posilnení o 0,4 % počas októbra až decembra.

Medzikvartálny ekonomický rast eurozóny aj celej 28-člennej Európskej únie sa v prvom štvrťroku zrýchlil. Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny počas januára až marca podľa sezónne upravených údajov medzikvartálne posilnil o 0,5 % po raste 0,3 % v predošlom štvrťroku. HDP celej Európskej únie medzikvartálne vzrástol o tiež o 0,5 % po tom, ako v predchádzajúcom štvrťroku posilnil o 0,4 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad EÚ Eurostat.
Medziročné tempo rastu hospodárstva eurozóny aj celej EÚ sa mierne spomalilo. Sezónne upravený HDP eurozóny v prvom štvrťroku medziročne vzrástol o 1,5 %, pričom v záverečnom kvartáli vlaňajška sa medziročne zväčšil o 1,6 %. Ekonomika celej EÚ počas januára až marca oproti rovnakému obdobiu vlaňajška posilnila o 1,7 % po medziročnom raste o 1,8 % v predchádzajúcom kvartáli.

Eurozóna aj celá Európska únia v prvom štvrťroku medzikvartálne rástli rýchlejšie ako USA. Americká ekonomika totiž počas januára až marca oproti záverečnému štvrťroku vlaňajška posilnila iba o 0,1 %. Medziročne americké hospodárstvo rástlo mierne rýchlejšie ako európske, keďže v prvom štvrťroku sa zväčšilo o 1,9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy