Rast nerovnosti: V deviatich amerických štátoch už stredná trieda nie je vo väčšine

, quartz Foto: SITA/AP

Legendárna americká stredná trieda mizne, nové čísla z Pew Research Center hovoria o náraste nerovnosti natoľko, že od roku 1999 je to už deväť štátov, kde obyvateľstvo so strednými príjmami nie je väčšinovým.

Pew definuje stredný príjem ako niečo medzi dvoma tretinami a dvojnásobok celoštátneho mediánu, po očistení o veľkosť domácnosti. V roku 2014, štúdia Pew hovorila o tom, že trojčlenná domácnosť musela mať príjem medzi 42 – 125 000 dolárov ročne, aby mohla byť považovaná za domácniosť so stredným príjmom. Staršie štúdie Pew poukazujú na dlhodobý pokles počtu Američanov so strednými príjmami, toto je ale po prvýkrát, čo Pew informovala o situácii v jednotlivých mestách a štátoch.

Nerovnosť medzi najbohatšou a najchudobnejšou vrstvou rástla v 197 z 229 metropolitných oblastí v krajine. Rastúca nerovnosť bol najvýraznejšie v regióne Veľkých kanadských jazier v Severnej Amerike, kam patrí osem štátov USA. Oblasť patrí historicky medzi regióny s najväčšou príjmovou nerovnosťou v Spojených štátoch.

Pokles strednej triedy je spôsobený tak rastúcou chudobou ako aj rastom počtu lepšie zarábajúcich. Medzi štátmi bol najzávažnejší pokles zaznamenaný v Massachusetts, kde sa podiel obyvateľstva so stredným príjmom znížili o sedem percent. Pew zistil, že štáty, v ktorých predpokladali celkový rast v ekonomickom postavení, dosiahli naopak pokles.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy