Ceny importu do USA v apríli vzrástli

Ceny importu do USA v apríli vzrástli, už druhý mesiac po sebe, ale menej, ako ekonómovia očakávali. Uviedlo to americké ministerstvo práce a informáciu zverejnila agentúra RTTNews.
Presnejšie, ceny dovozu do Spojených štátov sa v apríli zvýšili medzimesačne o 0,3 %, rovnako ako v marci. Ekonómovia však očakávali, že sa tempo ich rastu zrýchli na 0,6 %.
Motorom ich rastu bolo ďalšie zvýšenie cien palív, medzimesačne o 3,3 % po marcovom raste o 7,6 %, pričom benzín zdražel o 4,1 %.
Po vylúčení dovozu palív sa ceny importu v apríli zvýšili len o 0,1 %. Na porovnanie, v predchádzajúcich troch mesiacoch klesli zhodne o 0,1 %. V každom prípade, rast cien importu bez palív, aj keď len mierny, je prvý od júla 2014 a odráža vyššie ceny dovážaných surovín a zariadení pre priemysel, a tiež osiva, potravín, nápojov a áut.
Ministerstvo práce zároveň informovalo, že aj ceny amerického exportu sa v apríli zvýšili, a to medzimesačne o 0,5 % po marcovej stagnácii. Tento výsledok prekvapil analytikov, ktorí očakávali, že ceny vývozu budú znova stagnovať.
V medziročnom porovnaní stúpli ceny importu do USA v apríli o 5,7 %, ale ceny exportu klesli o 5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy