Rast zásob v ropnom uzle USA znížil ceny ropy, cena WTI klesla na 46 USD

Po tom, ako počas dňa dosiahli niekoľkomesačné maximum, ceny ropy v popoludňajších hodinách klesli, keď trhy zareagovali na informácie o raste zásob v ropnom uzle USA. Informovala o tom agentúra Reuters.
Počas dňa sa cena severomorskej ropy Brent zvýšila na tohtoročné maximum a cena americkej ropy WTI dosiahla najvyššiu hodnotu od novembra minulého roka. Bola to reakcia na správu Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA), podľa ktorej nadmerné zásoby na svetovom trhu budú klesať rýchlejšie, než doteraz predpokladala. Dôvodom je zvýšený dopyt zo strany veľkých rozvíjajúcich sa ekonomík ako Čína a India.
Následne ale spoločnosť Genscape zverejnila, že zásoby v americkom ropnom uzle v Cushingu (Oklahoma) vzrástli v týždni do 10. mája o 548.923 barelov (1 barel = 159 litrov). Ceny ropy okrem toho smerom nadol posunul aj silnejší dolár. Kurz dolára vzrástol oproti košu svetových mien o 0,4 %.
V reakcii na tieto informácie klesla cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli do 18.12 h SELČ oproti stredajšej uzávierke (11.5.) o 51 centov na 47,09 USD (41,35 eura) za barel. Klesla aj cena americkej ľahkej ropy s júnovým kontraktom, a to o 23 centov na 46 USD/barel. Počas obchodovacieho dňa sa dostala na 47,02 USD/barel, čo predstavovalo 6-mesačné maximum.

Súvisiace články

Aktuálne správy